1

Import Europa: archeologische vondsten Atrium


-advertentiepositie-



Import Europa: archeologische vondsten Atrium

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Import Europa: archeologische vondsten in het Atrium Den Haag
Het jaar 2018 is in heel Europa het jaar van het cultureel erfgoed. De afdeling Archeologie & Natuur- en Milieueducatie van de gemeente Den Haag vestigt dan ook graag de aandacht op vondsten die om uiteenlopende redenen uit heel Europa hun weg hebben gevonden naar Den Haag. De expositie is te zien in het Atrium van het stadhuis van 28 mei t/m 15 juni en is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden.

Op zoek naar de mens achter de dingen
Cultureel erfgoed kan bestaan uit voorwerpen (materieel erfgoed), maar ook uit minder tastbare gebruiken en tradities (immaterieel erfgoed). Archeologen graven het eerste op. Tegelijkertijd verzamelen ze zo veel mogelijk details over het object, de context en het landschap, zodat er ook meer bekend wordt over gebruiken en gewoontes door de tijden heen.

Het verhaal van een voorwerp is tegelijk een verhaal van de maker of de eigenaar / eigenaresse, van degene die het heeft meegebracht, verloren, verhandeld of geruild. In de regio Den Haag gaan die verhalen tot wel 6000 jaar terug. Archeologen houden zich bezig met de mens achter de dingen.

Europese verbanden
Wanneer je in je omgeving niet alles kunt vinden wat je nodig hebt om te leven, kun je het van elders hierheen laten brengen. Nu door het te kopen, vroeger door het via via te ruilen. Dat gebeurde soms over aanzienlijke afstanden, vanuit Engeland of Zuid-Frankrijk bijvoorbeeld, en kwam al voor vanaf de prehistorie.
Niet alleen voorwerpen verplaatsen zich. Ook mensen trekken, al dan niet vrijwillig, door de tijden heen naar Den Haag. Ze nemen hun eigendommen mee van elders, of besluiten hier hun kennis en tradities in te zetten bij het produceren van bijvoorbeeld textiel. Eenmaal hier wordt alles onderdeel van het Haagse cultureel erfgoed.

www.denhaag.nl/archeologie

 Bezoek www.atriumcityhall.nl

Import Europa: archeologische vondsten Atrium
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.