Project 11: Tjeerd Landman en Tjabel Klok


-advertentiepositie-



Project 11: Tjeerd Landman en Tjabel Klok

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Tjabel Klok

Tjabel Klok, geboren 1942 te Emmen, is woonachtig in Opeinde. Hij heeft zich naast zijn docentschap in zowel het onderwijs als in creativiteitscentra altijd sterk toegelegd op zijn eigen creatieve producties. Tjabel volgde de Handvaardigheidopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst te Groningen en verdiepte daar zijn keramische kennis (1975-1979).

Hij laat zich sterk inspireren door oud-Mexicaanse en traditionele decoratie- en stooktechnieken, maar transponeert deze op een eigen manier tot hedendaagse vormen en kleuren.
In de Raku techniek, waarin oosterse filosofie en levenswijze een belangrijke rol spelen, maakt hij gebruik van eigentijdse vormen en glazuren en gaat de dialoog aan met de traditie door de toepassing van oude technieken en stookwijzen. Wat hem in de Raku techniek intrigeert is de manifestatie van het onregelmatige, ontoereikende en onvolmaakte, dat een schoonheid accentueert die lijnrecht staat tegenover de uitgebalanceerde volmaaktheid. Als gevolg van zijn zoektocht in de keramische omgeving heeft hij meerdere keren workshops gegeven op het gebied van (raku-) ovens, papierovens, pitfiring en meer.

Rakugestookt aardewerk is een laaggebakken poreus aardewerk, met een glazuur dat meestal een duidelijke haarscheur vertoont. Het is dan ook niet geschikt voor dagelijks gebruik in de keuken. De opgedane kennis op het gebied van glazuren deelt hij regelmatig met cursisten die zich willen bekwamen in dit specifieke vakgebied.

Tjeerd Landman

Waar de po

 Bezoek baxkunst.nl

Project 11: Tjeerd Landman en Tjabel Klok
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.