Een belevenis voor alle zintuigen!

Liefdeskuren is een audioverhaal over (kuren aan) zee, de liefde, muziek en het leven. Een belevenis voor alle zintuigen! Gebaseerd op een historisch gegeven: de Duitse componist Felix Mendelssohn Bartholdy die in 1836 in Scheveningen verbleef om te kuren. Hij deed dat vanwege zijn fragiele gezondheid (hij stierf in 1847 al op 38-jarige leeftijd) maar hij wilde ook ‘kuren’ om erachter te komen of hij wel van Cécile Jeanrenaud hield. Voor zijn verblijf in Scheveningen had hij haar ontmoet en de vraag die hij zichzelf stelde was: wil ik Cécile wel trouwen? Zou de Haagse kuur hem sowieso goed doen, misschien ook inspireren voor nieuwe muziek? Hoe verging het hem met de andere chique badgasten in het badhuis en….. wat gebeurt er als het zoontje van een visser zijn leven binnendringt?

Met dit gegeven -zee, muziek, kuren in Scheveningen en liefde- heeft regisseur Ingrid van Frankenhuyzen de in Den Haag geboren schrijver Marente de Moor – o.a. AKO Literatuurprijs 2011, European Prize for Literature 2014- gevraagd twee audioverhalen in 3 delen te schrijven: één voor volwassenen (‘De Hoest’) en één voor kinderen (‘Vissenpost’) vanaf 6 jaar. Ze kreeg alle vrijheid.

We kunnen ondertussen al verklappen dat de verhalen klaar zijn en dat we door de kamer hebben gedanst van vreugde, zo mooi zijn ze. Spannend, humorvol, bloemrijk, dubbelzinnig en nog veel meer. Hoewel het zelfstandige verhalen zijn, zijn de versie voor volwassenen en die voor kinderen met elkaar verweven.

Liefdeskuren is een audio/locatieproject, dat wil zeggen een wandeling door het toeristische en toch stille hart van Scheveningen waarbij je op 3 verschillende plekken gaat zitten luisteren naar het verhaal van Marente de Moor, met een koptelefoon en mp3-speler op. Die plekken zijn bijzonder: bij het Kurhaus, op een privé-plek tussen duin en strand bij strandpaviljoen Oscars en bij de Luchtwachtoren bovenop een duin bij het Zwarte Pad. Met telkens de zee in zicht, is Liefdeskuren vooral een belevenis voor alle zintuigen.

De locatievormgeving is zeer theatraal met bijvoorbeeld de enorme 12-persoonsschommelbank ZlowMotion van ontwerper Pink Steenvoorden die geselecteerd werd voor de Dutch Design Week. De muziek van Mendelssohn Bartholdy is natuurlijk ook het uitgangspunt voor de soundscapes gemaakt door componisten Jürgen De Blonde en Robert van Raamsdonk (jeugdversie) maar wie het werk van bijvoorbeeld De Blonde kent van het succesvolle locatieproject Oh Die Zee in Scheveningen (2014/2015) weet dat het een soundscape wordt met een enorme knipoog. Muziek wordt geluid en geluid muziek.

Het bijzondere van Liefdeskuren is dat je met de hele familie tegelijk kunt meelopen en zitten, want kinderen en volwassenen horen hun eigen audioverhalen en eigen soundscape. Met telkens de zee in het vizier wordt de zee een soort filmdoek waarop het verhaal dat in je oren opklinkt, projecteert. Net als in een museum kun je starten wanneer je wil en krijg je bij de kassa de koptelefoon en mp3-speler mee om op de zitlocaties te luisteren. Bovendien is het spannend: hoe loopt de Scheveningse kuur van Mendelssohn af? Alles in 3 talen (NL, Engels, Duits). In het Engels heet Liefdeskuren The Plunge en in het Duits Liebeswellen. Ook de internationale jeugdversies zijn geschikt voor kinderen van 6 jaar en ouder. Zie ook: www.ohdiezee.nl/liefdeskuren