Lezing Politie in de Tweede Wereldoorlog




Lezing Politie in de Tweede Wereldoorlog

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Je bent politieagent en de nazi's vallen het land binnen. Volg je hun bevelen op of kom je in verzet? Tussen zwart en wit zit een groot grijs gebied. Ontdek de dilemma's en verhalen van verschillende agenten in de lezing 'Politie in de Tweede Wereldoorlog' door politiedeskundige Jos Smeets. De lezing vindt plaats op 14 oktober 2018 om 13:00 uur in PIT Veiligheidsmuseum.

Politie in de Tweede Wereldoorlog

Met de bezetting van Nederland door Nazi-Duitsland vanaf mei 1940 kwam de Nederlandse politie in een lastige situatie. Enerzijds moest zij de Nazi-Duitse verordeningen uitvoeren en anderzijds moest zij de Nederlandse bevolking beschermen. Tussen collaboratie met Nazi-Duitsland (zwart) en verzet tegen de bezetters (wit) zat een groot grijs gebied. Hoe ging de Nederlandse politie om met de toenemende onderdrukking?


De lezing is een activiteit van de tentoonstelling Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is te zien tot 4 november.

Maand van de Geschiedenis: Opstand

In de lezing van Jos Smeets wordt de opstand binnen de politieorganisatie uitgelicht als onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. Oktober 2018 staat in het teken van Opstand. Meer dan duizend culturele instellingen, waaronder PIT, vertellen tijdens deze maand kleine en grote verhalen over Opstand. De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland.

Over Jos Smeets

Jos Smeets studeerde af op het onderwerp de Utrechtse politie in oorlogstijd en promoveerde in 1997 in leiden op het korps Politietroepen. Hij werkt tegenwoordig als onderzoeker en is verbonden aan het lectoraat Politiegeschiedenis van de Politieacademie. Tevens was hij de gastconservator van de tentoonstelling Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog.


Praktische Informatie

Datum: 14 oktober 2018
Tijd: 13:00 uur
Duur: 60 minuten


€5,00 losse lezing
€2,50 bij een geldige toegangskaart voor PIT
Gratis voor Museumkaarthouders

Let op: altijd reserveren via de website om zeker te zijn van een plekje! www.pitveiligheid.nl/lezingpolitieWO2

 Bezoek www.pitveiligheid.nl

Lezing Politie in de Tweede Wereldoorlog
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.