Beets meets Philippens


-advertentiepositie-



Beets meets Philippens

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De violistes Rosanne en Julia Philippens toeren in 2018 samen met Trio Peter Beets door Nederland met het programma Beets Meets Philippens. Klassiek en jazz worden één in een reeks spectaculaire concerten. Een combinatie van Bachiaanse improvisaties, swingende sonatines, Afrikaanse jazzritmes, bluesy klanken en ijzersterke klassieke muziek, van onder meer Saint-Saëns, Bach, Chopin en Bartók, staat garant voor een meeslepende avond op wereldniveau.

Voor de vioolzussen is het de eerste keer dat ze in een soortgelijk programma optreden, maar het voelt vertrouwd. Rosanne: “Ik luister al jarenlang naar jazz maar speel eigenlijk altijd klassiek. En dan ben je vooral bezig met de interpretatie van een stuk. Er gaat nu een nieuwe wereld voor me open. Ik mag improviseren, met name de timing is heel anders. Het mooie is dat ik in al het geswing m’n eigen klassieke roots trouw kan blijven, zonder enige concessie. Jesu, Joy Of Man’s Desiring van Bach sluit naadloos aan op Lady, Be Good. We verbinden de stukken met een Bachiaanse improvisatie, waarin we de swing even achterwege laten. Bij Bach ontkom je niet aan rechte noten.”

In de Prelude in e klein van Chopin gaat Julia helemaal los. “Mijn solo begint heel klassiek, met drieklanken. Ongemerkt zijn daar opeens de blue notes en voor je het weet sta je te flippen op het podium. Zelden heb ik zo’n energiek stuk gespeeld. We voelen ons blazers in de bigband.”

In beweging
Aanvankelijk was het de bedoeling dat Rondo Capriccioso van Saint-Saëns in originele staat gespeeld zou worden maar in de voorbereiding ging het kriebelen. Julia: “Er komen zoveel mooie melodielijnen en akkoorden langs. Dan is het moeilijk om jezelf te bedwingen. Je wilt je creativiteit erop loslaten en dat hebben ook gedaan. Eigenlijk is dat wat muziek altijd zou moeten zijn: in beweging.”

"Het is een woest genoegen om deze jonge diva’s te horen en te zien samenspelen", zegt Peter Beets, voor wie het een grote uitdaging is om zowel de klassieke vioolpartijen van Rosanne te begeleiden als de geïmproviseerde escapades van Julia van repliek te voorzien. “Beide violistes zijn klassiek zeer goed onderlegd maar kunnen ook swingen. Die combinatie is zeldzaam. Rosanne behoort tot de allerbeste violisten van ons land en timmert ook internationaal aan de weg. Julia improviseert op wereldniveau, alle noten kloppen.” De arrangementen zijn van de hand van Peter Beets en Rob Horsting.

 Bezoek www.kunstkringruurlo.nl

Beets meets Philippens
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.