1

Aardgasten


-advertentiepositie-



Aardgasten

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Na 8 dorpen in Groningen is nu Den Haag aan de beurt! Op 16 en 17 november 2018 speelt Aardgasten in de Haagse Toren, in het auditorium op de 3e verdieping.

De voorstelling begint om 21:00. Met de voorstelling reist ook de expositie ‘De ontdekking van de Groninger gasbel’ mee.
De expositie kan zowel vooraf als na afloop van de voorstelling worden bekeken.
----------------

OVER AARDGASTEN
Wat begon als een feestje eindigt ineens een stuk minder gezellig. Want wat als je gasten niet meer willen vertrekken of wat als niemand meer kàn vertrekken? In de nieuwe voorstelling Aardgasten verbindt theatergroep Hollands Glorie de geschiedenis van de Groningse gaswinning met een surreëel huwelijksfeestje.
Een voorstelling over machtsverhoudingen, vertrouwen, twijfels, verschillende belangen en de vraag: hoe nu verder?

De vondst van de Groninger gasbel in de jaren zestig leidde tot euforie. Het gas moest zo snel mogelijk de grond uit, heel Nederland werd enthousiast aangesloten op het aardgas en het geld stroomde binnen. Nu kennen we de keerzijde van deze gebeurtenis: aardbevingen en bodemdalingen. De gaswinning is niet voor iedereen een feestje geweest. Had men dat destijds al kunnen voorzien? En hoe werkt die wetenschap door bij mensen die vandaag de dag beslissingen moeten nemen? Met de voorstelling Aardgasten brengt Theatergroep Hollands Glorie dit hoofdstuk uit de Canon van Nederland op een theatrale en humoristische manier tot leven. De voorstelling is op 4 oktober in première gegaan in Kolham, een betekenisvolle dag en plek. In Kolham werd in 1959 op het terrein van boer Boon de grootste gasbel gevonden. Op 4 oktober 1962 vond een belangrijk Kamerdebat over de gaswinning plaats.

 Bezoek www.tghg.nl

Aardgasten
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.