Die Jahreszeiten van Joseph Haydn




Die Jahreszeiten van Joseph Haydn

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Op 24 november 2018 voert het Oratoriumkoor Kennemerland Die Jahreszeiten uit, van Joseph Haydn (1732-1809).
Het Oratoriumkoor Kennemerland wordt geleid door dirigente Annelies Smit en begeleid door het Promenade Orkest. Als solisten werken aan de uitvoering mee: May Kristin Svanholm Hegvold (sopraan), Jorge Elipe Marco (tenor) en Einar Gudmundsson (bas). Het orgel wordt bespeeld door Christiaan de Vries.
Het stuk bestaat uit vier cantates: Frühling, Sommer, Herbst en Winter. Elk jaargetijde opent et een ouverture door het orkest.
Het oorspronkelijke stuk duurt twee-en-een-half uur. Voor deze uitvoering zijn enkele delen geschrapt.
Toegangskaarten voor dit concert kosten € 20,- per stuk en kunt u bestellen bij de leden van het koor, via de website: www.koor-kennemerland.nl of kopen bij de ingang van de zaal.


In dit werk wordt het boerenbestaan bezongen en de aan seizoenen en weersomstandigheden gebonden kringloop van landwerk en feesten.
In de Jahreszeiten wordt gejammerd over onweer, een meisje het hof gemaakt, gebeden om het einde van de winter, met veel getoeter op herten gejaagd en stevig wijn gedronken. Het lijkt een frivool stuk. Maar tekstschrijver en componist laten er geen twijfel over bestaan, dat God over dit alles beschikt. Het oratorium eindigt met een majestueuze lofzang op het rijk Gods.
Het idee voor de Jahreszeiten kwam van de schrijver van het libretto, baron van Swieten. De baron wilde graag voortborduren op het succes van Haydn’s andere oratorium, die Schöpfung (1798). Daar had Van Swieten ook het libretto voor geleverd. Nu greep de librettist naar een Engels dichtwerk over het boerenleven, van James Thomson, bekend van Rule Brittannia.
Van Swieten vertaalde Thomsons tekst in het Duits en paste hem daarbij onherkenbaar aan. Het ‘’verhaaltje’’ speelde niet meer in Engeland, maar in de Oostenrijkse landstreek, waar Haydn vandaan kwam, het Burgenland.
Toen Van Swieten met het libretto aankwam, was Haydn al bijna 70. Hij kwakkelde met zijn gezondheid en had aanvankelijk niet zoveel zin in de boertige tekst. Haydn ervoer het stuk als een anticlimax na de vrome, verheven Schöpfung. In plaats van engelen moest hij opeens klank geven aan een oude boer, zijn zoon, diens meisje en een heleboel dorpsgenoten. Het kostte de componist twee jaar om de omschakeling te maken en het stuk te schrijven. Het ging in 1801 in Wenen in première.
Uiteindelijk leverde Haydn’s gezwoeg een meeslepend oratorium op en een paar muzikale avonturen waar tijdgenoten versteld van stonden. Met name het deel over de jacht en dat over de wijnoogst klinken nog steeds merkwaardig modern, spannend en – inderdaad - boers.

 Bezoek www.koor-kennemerland.nl

Die Jahreszeiten van Joseph Haydn
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.