Op een plek in het Park kunnen bezoekers gratis een boom uitkiezen, afzagen en meenemen (één boom per bezoeker). Niet alleen is het een leuk gezinsuitje, ook de natuur in het Park is hiermee geholpen. De dennenbomen groeien namelijk op de unieke, open stuifzandgebieden van het Park. Als de bomen daar niet verwijderd worden, zal dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen. Bovendien behoudt een grove den zijn naalden langer dan een spar.

Hoe werkt het? Er dient eerst een 'Zaag je eigen kerstboom-bon' te worden opgehaald bij het Bezoekerscentrum. Deze neemt u mee naar de Wetweg waar u een boom kunt uitzoeken. Bij het Bezoekerscentrum staat buiten een kraam waar u de bon kunt ophalen voor het zagen van een kerstboom.

Per persoon kunt u een dennenboom uitkiezen. Bent u met 4 personen en 1 auto, dan kunt u 4 dennen meenemen. Door middel van bebording wordt u verwezen naar de plek waar de boom omgezaagd kan worden. Vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van De Hoge Veluwe zijn aanwezig om te assisteren. Voor bezoekers die zelf geen zaag hebben, zijn er zagen beschikbaar. Is de klus geklaard, dan is er warme chocolademelk, koffie en thee voor de harde werkers. De dennenboom mag gratis mee naar huis worden genomen, enkel de entree voor het Park en entree auto dient betaald te worden.