De muziek van de Amerikaanse trompettist Marquis Hill kun je in één woord vangen: vloeiend. Niet alleen zijn manier van spelen, maar ook het samenspel met zijn bandgenoten. Trompet en saxofoon versmelten, bewegen met elkaar mee en lijken bijna uit hetzelfde instrument afkomstig.

Met de titel van zijn nieuwste album, ‘Modern Flows’, verwijst Hill naar de hiphop scène en het stromende woordgebruik van rappers. Zijn muziek gaat verder dan dat. Hill beweegt vrijelijk tussen verschillende genres heen en weer. Er lijken geen genregrenzen meer te bestaan. Met zijn fenomenale techniek koppelt hij hiphop aan free jazz, spoken word aan bebop en soul aan funk. Hill sleepte niet voor niets in 2014 de Monk Award binnen, de meest prestigieuze jazzprijs ter wereld. De ritmes en blazerspartijen zijn strak, de solo’s en overgangen juist los en spontaan. En dat alles lijkt hem, zeker live, moeiteloos af te gaan. Vloeiend, inderdaad.

MMORE JAZZ
Samen met Music Meeting zijn we een nieuwe serie top (inter)nationale jazz- en improvisatieconcerten, onder de noemer ‘MMore Jazz’, gestart. Wij presenteren in deze serie zo’n 6 concerten per seizoen die gekenmerkt worden door improvisatie, avontuur en innovatie, en waarbij ook aandacht is voor authentieke, traditionele muziek, cross-overs met andere muziekstijlen, interessante combinaties van artiesten en de nieuwste ontwikkelingen in hedendaagse jazz.

MMORE JAZZ – Marquis Hill Blacktet

Fotograaf: