Dit jaar, 2019, is het honderd jaar na de oprichting van de invloedrijke kunstinstelling Bauhaus in Weimar (D). Wereldwijd worden manifestaties georganiseerd rond dit gebeuren. Een geweldige aanleiding voor een bijzondere tentoonstelling in Utrecht.
Op een prachtige, zeer passende locatie, het Dingemanshuys, is daar van 22 t/m 26 mei 2019 éénmalig een museaal ingerichte expositie te zien van kunst, design en architectuur, met rond de 50 kunstenaars/ontwerpers. Een unieke kans voor inwoners van Utrecht om dit gemeentelijk monument eens van binnen te bekijken.
Het Dingemanshuys werd gebouwd in 1964 naar ontwerp van Piet Dingemans (1910-1970) als eigen woonhuis en architectenbureau, van b2-betonblokken. Dingemans gebruikte de blokken creatief: door ze bij het torenkamertje en de balustrade van het dakterras op hun kant te leggen ontstond een ajour-effect. Het Utrechts Nieuwsblad noemde het gebouw in 1964 een spel van fantasie en functionaliteit.
De expositie zoekt de grenzen op van geometrisch-abstracte kunst. Getoond wordt wat hedendaagse kunstenaars en ontwerpers nu doen, 100 jaar na Bauhaus, met de erfenis van toen. Ongeveer 50 kunstenaars/ontwerpers zullen deelnemen aan deze verkoopexpositie.