Vliegerfeest bij de Molen op 14 juli




Vliegerfeest bij de Molen op 14 juli

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Vliegerfeest bij de Molen op 14 juli van 11.00 – 17.00



Laat ook je eigen vlieger op of kom kijken naar de spectaculaire vliegers die vandaag worden opgelaten. Er is allerlei lekkers op het terras en er zijn leuke dingen te doen voor de kinderen! De Honky Tonk Men spelen deze dag heerlijke country, rockabilly and honky tonk music. Van 11.00 tot 17.00 vindt er rondom de molen een vliegerdemonstratie plaats met Japanse vliegers, bijennesten en historisch westerse vliegers. De toegang is gratis!



Vandaag krijgt u een demonstratie van zelfgemaakte Japanse vliegers-naar oude afbeeldingen uit de 18-de en 19-de eeuw. Japan heeft een rijke vlieger-traditie, veel soorten en maten, van 50 cm tot wel 12 meter hoog, rond, vierkant,langwerpig, maar altijd mooi beschilderd gemaakt door Kas Horn.



Daarnaast ziet u de zogeheten bijennestvliegers: Geinspireerd door de merkwaardig ogende vliegers met vierkante doosjes, die de Fransman Joseph Lecornu rond 1900 bouwde, kwam hij midden jaren negentig op het idee hier een variant met 6-kantige doosjes van te maken. Het zijn unieke vliegende kunstwerken met een doorsnede tot 4 meter en een oppervlakte van maximaal 20 vierkantemeter, die voor zover bekend nog nooit door iemand anders zijn nagebouwd. Als het te weinig waait dan zijn deze vliegers zeer geschikt om op de grond te bewonderen. Maar het mooiste is natuurlijk om ze bij een flinke bries het luchtruim te zien kiezen. Dan is een goed grondanker en een paar stevige handschoenen onontbeerlijk om alles goed in toom te houden.



Tot slot kunt u de Historische westerse vliegers bewonderen, de zogeheten eenlijsnvliegers. Naar aanleiding van het Cody manlifting systeem,(in Scheveningen ging een man omhoog in een mand) gingen bij Toon Hannink alle remmen los en moest hij ook ooit ook een dergelijke vlieger maken. Een Cody (een driedimensionale gevleugelde doosvlieger) maken was natuurlijk moeilijk, met een naaimachine omgaan was een ramp, maar met veel vallen en op staan was zijn eerst Cody klaar in de winter dat Evert van Bentheim zijn eerst elfsteden won. Na een aantal Cody's, heeft hij ook andere modellen gemaakt , o.a. Sauls, Roloplans, Monoplans, Uljanins, Nickels, ook hier zijn verschillende replica's bij. Maar ook van de moderne vliegers van spinaker en koolstofstokken gaat zijn hart sneller kloppen, met onderandere de circoflex ,(ringvlieger) met een gemiddelde omtrekmaat van 7,5 meter is dit met andere kleurrijke vliegers een plaatje om te zien. www.zomerroutezeevang.nl

 Bezoek www.debreek.com

Vliegerfeest bij de Molen op 14 juli
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.