Tentoonstelling Naar Holland


-advertentiepositie-



Tentoonstelling Naar Holland

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van maandag 12 augustus t/m zondag 8 september 2019 is de tentoonstelling Naar Holland. Repatriëring, migratie of vlucht? te zien in het Atrium Den Haag.
De expositie gaat over de komst van honderdduizenden Indische Nederlanders. Noemen we het repatriëring, migratie, of vlucht? Waarom kozen zij niet voor het nieuwe Indonesië?
Twee miljoen. Dat is anno 2017 het geschatte aantal Nederlanders dat een familieband heeft met personen die afkomstig zijn uit Nederlands-Indië/Indonesië, of er zelf ooit woonde.
In de periode 1946-1968 reisden 330.000 personen naar ‘Holland’, de gangbare naam voor Nederland in de kolonie. Zij waren vrijwel allen Nederlandse staatsburgers. Deze migrantenstroom bestond hoofdzakelijk uit Indische Nederlanders: Indo’s en totoks. De eersten waren raciaal gemengde Indo-Europeanen, de anderen ‘volbloed’ Nederlanders die soms al vele generaties in Indië hadden gewoond. In diezelfde koloniale context, maar in minder groten getale, kwamen ook Chinezen en Molukkers naar Nederland.
Aangezien Indische mensen de Nederlandse nationaliteit bezaten en Nederlands spraken, was hun overkomst formeel gezien een repatriëring. Maar velen kenden Nederland alleen van de geschiedenis- en aardrijkskundelessen op school. Zij kregen dus feitelijk met een bijzonder type migratie te maken: een permanente verhuizing naar een ander, verafgelegen land waarvan zij staatsburger waren en de taal spraken. Desondanks was de aanpassing niet altijd eenvoudig. Er waren aanzienlijke cultuurverschillen te overbruggen en de ontvangende landgenoten wisten over het algemeen niets over hen. Net als veel hedendaagse migranten kregen de Indische mensen te maken met bezwaren tegen de ruimte die zij innamen op de woning- en de arbeidsmarkt, tegen hun etensluchtjes en soms ook tegen hun huidskleur.

Stichting Tong Tong
Stichting Tong Tong organiseert al sinds 1959 de Tong Tong Fair, die diep is geworteld in de Indische hoofdstad van de wereld, Den Haag, en komt voort uit de Pasar Malam Tong-Tong/Besar. Zij zijn een actuele mix van Oost en West, altijd in beweging. Door samenzijn en creativiteit blijven zij de Indische cultuur ontwikkelen. De Tong Tong Fair: inspirerend, relaxed en gastvrij.
www.tongtongfair.nl

Making Waves
Making Waves heeft deze expositie ontworpen. Het is een designbureau in Den Haag. Het wordt gerund door een enthousiast team van ontwerpers met sterke ambities en doelen. Zij willen graag uitblinken in kwaliteit en originaliteit en verliezen nooit oog voor detail. Onze expertise op het gebied van ontwerp en communicatie helpt onze klanten hun boodschap op de best mogelijke manier over te brengen. Van brainstorm tot eindproduct, we creëren websites, (nieuwe) mediacampagnes, huisstijlen en tentoonstellingen.
Onder onze klanten vindt u overheidsinstanties en NGO's, festivals en non-profit organisaties, samen met een score van grotere en kleinere bedrijven en organisaties.
www.makingwaves.nl

Nationale Herdenking 15 augustus 1945
Deze tentoonstelling is te zien rondom de Nationale Herdenking die jaarlijks op 15 augustus wordt gehouden. Op die datum kwam er voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag wordt ieder jaar bij het Indisch Monument in Den Haag álle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan.
www.15augustus1945.nl

 Bezoek www.atriumcityhall.nl

Tentoonstelling Naar Holland
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.