Kerken Kijken Utrecht

Ontdek het religieus erfgoed van Utrecht in de vorm van de 12 kerkgebouwen in het centrum van Utrecht. De Domkerk met zijn opvallende Domtoren is natuurlijk de bekendste. Maar wist je dat op loopafstand van de Dom maar liefst 11 andere kerkgebouwen te vinden zijn? In de zomermaanden kun je ze allemaal bezichtigen en als je wilt vertellen onze gidsen je meer over de historie van de gebouwen.

Pieterskerk is de oudste
De Pieterskerk is in de 11e (1040-1048) gebouwd en is daarmee de oudste kerk in Utrecht. Kenmerkend aan deze Romaanse kerk zijn de rozerode zuilen, waarvan er zes nog origineel zijn. Zij zijn elk uit één stuk zandsteen gemaakt. Zeer zeldzaam is de crypte onder het koor, met daarin de sarcofaag van bisschop Bernold uit 1054.

Huizen of kerkgebouwen?
In de Hamburgerstraat en aan de Oudegracht staan op het eerste gezicht twee statige herenhuizen, maar als je naar binnengaat ontdek je dat het hier wel degelijk om twee kerken gaat. De Lutherse kerk aan de Hamburgerstraat heeft een verrassend opvallend gedecoreerd interieur. Naast de preekstoel en het uurwerk, springen ook het orgel met zwaan (symbool voor Luther) en twee engelen in het oog. Het pand van de Doopsgezinde kerk aan de Oudegracht was voordat het dienst deed als kerk een bierbrouwerij. Daar is nu niets meer van terug te zien in het sobere mahoniehouten kerkinterieur. Opvallend contrast hierbij is het neo-rococo orgel.

Verborgen parel
Slechts een paar honderd meter van de Domkerk vandaan ligt de St. Willibrordkathedraal. Het sobere exterieur van de kerk vormt een groot contrast met het zeer uitgebreide en kleurrijk gedecoreerde interieur. Zeker een bezoekje waard!

Meer over de Utrechtse Kerkgebouwen en de meest actuele openingstijden is te vinden op www.kerkenkijken.nl

Kerken Kijken Utrecht

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.