Expositie De eerste steen van Fort Pannerden


-advertentiepositie-



Expositie De eerste steen van Fort Pannerden

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Expositie De eerste steen van Fort Pannerden #fortpannerden #expositie

Ter ere van de eerste steen zon 150 jaar geleden is er de tentoonstelling: De eerste steen van Fort Pannerden.

De tentoonstelling is tot eind september gratis te bezoeken is. Tot ieders opluchting was de eerste steen geen misbaksel, maar is hij te bewonderen in een van de lokalen van de commandant.

Zoals wel vaker heeft de bouw heel wat voeten in de aarde gehad. Dit begon al in 1819 toen Cornelis Krayenhoff een eerste opzet besprak met Napoleon. Dit plan kwam echter niet tot uitvoering. Het ontwerp werd in 1867 opnieuw uit de kast gehaald en aangepast, zodat in 1869 met de bouw begonnen kon worden. In drie jaar stond het enorme fort er. Ruim 13 miljoen stenen, gebakken in steenfabrieken in de omgeving van Doornenburg, werden door plaatselijke werklieden en jongens verwerkt tot een fort met voor die tijd zeer moderne voorzieningen. Op het Westplein is een overzichtstentoonstelling ingericht. Er zijn diverse ontwerpen te zien, de definitieve tekening van Van der Hart Beek, verhalen over bedrijven en mensen die betrokken waren bij de bouw, een maquette van het fort als slot op de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en natuurlijk de eerste steen. Voor kinderen is er de mogelijkheid om zelf een stukje fort te bouwen.

De tentoonstelling is gratis. Wanneer men daarna de pareltjes van het fort, zoals de imposante kruitkamer met schitterend knipvoegmetselwerk of de inpandige waterafvoer wil bekijken, geldt de normale toegangsprijs. (www.fortpannerden.eu)

 Bezoek fortpannerden.eu

Expositie De eerste steen van Fort Pannerden
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.