Collectie Vozyakov - Oude meesters

Museum Flehite presenteert Oude Meesters uit de Collectie Vozyakov. De selectie uit de omvangrijke collectie van de gepassioneerde verzamelaar biedt inzicht in ruim drie eeuwen Europese kunstgeschiedenis. Tegelijkertijd vormt de collectie de weerslag van de persoonlijke smaak en keuzes van kunstverzamelaar Igor Vozyakov. Hiermee besteedt Museum Flehite, zoals diverse andere Nederlandse musea in 2019 aandacht aan de Gouden Eeuw, vanwege het themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’.


De collectie oude meesters van Igor Vozyakov toont de invloed van Italiaanse
schilderkunst uit de Renaissance op Vlaamse en Noord-Nederlandse schilderkunst.
Meesters als Sebastiano del Piombo en Santi di Tito beïnvloedden schilders uit het
noorden. In Vlaamse steden als Antwerpen en Brugge was sprake van een levendige
uitwisseling van artistieke ideeën tussen schilders als Jan Breughel de Oude,
Daniël Seghers en Abraham de Lust. Deze Vlaamse schilders van met name religieuze onderwerpen en bloemstillevens legden een stilistische en iconografische basis waarop latere generaties bloemenschilders, zoals de Noord-Nederlanders Willem van Aelst en Jan van Os voort werkten.


De veelzijdige tentoonstelling in Museum Flehite toont circa veertig kunstwerken uit de periode tussen 1550 en 1800 uit de kunstcollectie van Vozyakov. Speciale belangstelling heeft verzamelaar Vozyakov voor het marine-genre en militair-historische schilderkunst. Vozyakovs passie voor iconen klinkt door in de aanwezigheid van de nodige Bijbelse schilderkunst in zijn collectie oude meesters.

Igor Vozyakov (1967) is een gepassioneerde particuliere verzamelaar en oprichter van de stichting “ Museum House of Icons”. De heer Vozyakov is geboren in Rusland, maar heeft het grootste deel van zijn leven in Groot-Brittannië gewoond.
De meesterwerken uit zijn collectie zijn in musea over de hele wereld geëxposeerd. De eerste tentoonstelling in Nederland, met een selectie uit zijn collectie Russische Iconen, vond plaats in Museum Flehite in 2007/2008. Het was een groot succes en legde de basis voor het partnerschap met Museum Flehite. Nu, ruim een decennium later, is het museum verheugd Vozyakovs collectie oude Europese meesters aan het kunstpubliek te mogen tonen.

Collectie Vozyakov - Oude meesters

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.