1

Ontdek Fort Nieuwersluis




Ontdek Fort Nieuwersluis

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Ga op 11 augustus op pad met een fortengids en maak kennis met de geschiedenis van Fort Nieuwersluis

Tijdens een bezoek aan Fort Nieuwersluis stap je regelrecht de geschiedenis in. Dit bijzonder groen Werelderfgoed tussen Loenen en Breukelen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig gebruiken vleermuizen het torenfort over overwinteringsplek. Ontdek de bijzondere combinatie van geschiedenis en natuur met behulp van een ervaren fortengids

Al in 1673 lag er op de plek van het huidige fort een versterking om de strategisch belangrijke sluis in de Vecht te bewaken. In de 19e eeuw wordt Fort Nieuwersluis onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze linie beschermde in de 19e eeuw de steden in Utrecht en Holland. Halverwege de negentiende eeuw is op Fort Nieuwersluis een torenfort gebouwd. Rond 1880 zijn aarden wallen, geschutsopstellingen, een bomvrije kazerne en drie remises toegevoegd.

Tijdens de Koude Oorlog was Fort Nieuwersluis ingericht als commandopost van de BB (Bescherming Bevolking). Onder begeleiding van de gids mag je een kijkje nemen op de plek, waar de BB-leden destijds sliepen, aten en werkten.

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Ontdek Fort Nieuwersluis
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.