1

Open Monumentendag op Fort bij Waver-Amstel


-advertentiepositie-



Open Monumentendag op Fort bij Waver-Amstel

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Kom op Open Monumentendag naar Fort Waver-Amstel en leer meer over de boeiende geschiedenis.

Op zondag 15 september gaan tijdens Open Monumentendag de poorten van Fort Waver-Amstel open. Van 11:00 tot 16:00 uur  nemen deskundige gidsen je mee voor een rondleiding door dit onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De rondleidingen worden doorlopend gegeven.

Geschiedenis bewaard gebleven
Dit fort op steenworp afstand van Amsterdam biedt een bijzondere combinatie van natuur en geschiedenis. Alle elementen van vroeger zijn bewaard gebleven. In het gebouw zie je oude wasruimten, elektrakasten en een oude keuken. Ook het waterreservoir, waterpomp en de sanitaire voorzieningen liggen er nog precies zo bij als vroeger. Buiten heb je een weids uitzicht over het vlakke polderlandschap en tuur je kilometers voor je uit. Als je goed kijkt zie je zelfs de skyline van Amsterdam.

Vleermuizen en lepelaars
Fort Waver-Amstel ligt tegen de natuurgebieden Botshol en Waverhoek aan. Vanwege deze mooie ligging zijn er, met een beetje geluk, ook verschillende dieren te zien. In de gracht langs het fort zoeken de ijsvogel en zilverreiger vaak hun eten. Heel soms vliegt er een lepelaar vanuit Botshol over het fort. In de winter wordt een deel van het fort door vleermuizen gebruikt als slaapplek. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. De gids vertelt je er graag van alles over.
Stelling van Amsterdam
Fort Waver-Amstel is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is de 135 kilometer lange verdedigingslinie rond de hoofdstad. Tussen 1886 en 1911 is Fort Waver-Amstel gebouwd. Het oorspronkelijke interieur uit begin 20e eeuw is goed bewaard gebleven. Het fort is de enige verhoging in het open, vlakke polderlandschap. Alleen hier vind je nog enige opgaande begroeing.

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Open Monumentendag op Fort bij Waver-Amstel
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.