Fay Lovsky: Solo met ‘robot’


-advertentiepositie-



Fay Lovsky: Solo met ‘robot’

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Volgens Fay Lovsky is alle muziek leuke muziek: “Het gaat om hoe je het speelt.” “En”, zegt ze, “Alle instrumenten zijn mooi, ook al ben je geen virtuoos. Het gaat om wat je ermee doet.”

Rond Kerstmis weet Nederland weer wie ze is, Fay Lovsky. In 1982 werd haar tweede single, Christmas was a friend of mine, onverwacht een hit. Eerder dat jaar had ze al een Edison ontvangen voor Confetti, haar eerste LP. Met tekenaar Joost Swarte bracht ze in 1993 Jopo in Mono uit, waarvan Appelation Controlée in België een bescheiden hit werd.

Lovsky treedt met eigen repertoire op in verschillende landen en in verschillende formaties. In Nederlandse theaters speelde ze in het verleden met The Magnificent Seven onder leiding van Henny Vrienten en deed ze een jazztheatertour met Eric Vloeimans en Jeroen van Vliet. Recent speelde ze onder andere met de groep Ocobar in Canada en met Les Primitifs du Fu in Frankrijk en andere Franssprekende landen. In Nederland stond ze het afgelopen seizoen met het programma Dreigroschen Blues met zanger Sven Ratzke op de planken en timmert ze als bassiste aan de weg met de opstomende bluegrass newgrass band Steam Power.

Bij solovoorstellingen, zoals in de Buiksloterkerk, heeft Lovsky een doosje bij zich dat ze ‘robot’ noemt. ‘Robot’ fungeert als achtergrondkoor: het speelt flarden muzikale begeleiding die Lovsky van tevoren heeft ingespeeld en ondersteunt op die manier haar stem en gitaar, of zingende zaag, of theremin. Voeg bij ‘robot’ Lovskys vrolijke en soms wrange Nederlandstalige – of Engelse of Franse – teksten van nooit verschenen albums en je hebt Fay Lovsky ten voeten uit. Lovsky, trouwens, is de naam van de hond van haar Tsjechische oma. Maar dat is een ander verhaal…

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=PeAQcvTwWvQ.

 Bezoek www.buiksloterkerk.nl

Fay Lovsky: Solo met ‘robot’
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.