1

De geschiedenis van de Nijmegenprent en H. Heuck




De geschiedenis van de Nijmegenprent en H. Heuck

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis organiseert van zaterdag 14 december tot en met zondag 26 januari 2020 een bijzondere tentoonstelling over de geschiedenis van de Nijmegenprent. Er zijn in totaal 25 prenten verschenen. Ieder jaar maakte een vooraanstaand kunstenaar een prent met Nijmegen als inspiratiebron. We hebben ze voor het eerst allemaal samengebracht in onze expositieruimte; de Mariënburgkapel.
In 1994 startte de bijzondere reeks Nijmegenprenten. Elk jaar gaven Sytske Zwart en Theo van Stiphout van Intermedi-Art een vooraanstaand Nederlands kunstenaar de opdracht om een bijzonder grafisch werk te maken met Nijmegen als inspiratiebron. Door deze traditie is een unieke reeks prenten van Nijmegen ontstaan. De prenten werden steeds tijdens de Vierdaagsefeesten in de Sint-Stevenskerk tentoongesteld en komen nu voor het eerst samen in deze unieke overzichtstentoonstelling.
Naast de 25 Nijmegenprenten zijn ook op aluminium geprinte foto’s van Bart Kouwenberg te zien. Deze bijzondere foto’s hebben dezelfde thema’s als de Nijmegenprenten en zijn in de kapel te koop. In de weekenden zijn enkele kunstenaars van 14.00 tot 16.00 uur aanwezig om te vertellen over hun Nijmegenprent en werk. Het programma voor de weekenden maken we later via onze website, Facebook en andere media bekend.
In de kapel is nog meer te beleven want Nijmegenprent kunstenaar van 2017, Kees Moerbeek, heeft een groot portret van Hendrick Heuck en zijn vrouw Catharina Brouwers gemaakt. Het betreft een reproductie van het schitterende doek dat in het Louvre in Parijs hangt. Hendrick Heuck was stadrentmeester van Nijmegen en hij liet in 1657 voor het eerst een gierpont over de Waal liet varen naar Lent. Het was de eerste reguliere oeververbinding over de Waal van Nijmegen met het noorden.

 Bezoek www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl

De geschiedenis van de Nijmegenprent en H. Heuck
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.