Koekkoek op bezoek

Koekkoek op bezoek

‘Koekkoek op bezoek’ – de highlights van de collectie van het B.C. Koekkoek-Haus te gast in Museum Veluwezoom, kasteel Doorwerth

10 oktober 2020 - tot de zomer van 2021.

Doorwerth –Museum Veluwezoom en het B.C. Koekkoek-Haus te Kleef organiseren samen met Geldersch Landschap & Kasteelen in Kasteel Doorwerth de tentoonstelling ‘Koekkoek op bezoek’ van 10 oktober tot de zomer in 2021.

Koekkoek op bezoek

De schilders van de Romantiek aan de Nederlandse en Duitse zijde van de Rijn, Waal en Maas trokken naar buiten om het eigen landschap te herontdekken. Barend Cornelis Koekkoek, door zijn tijdgenoten ‘prins der landschapschilder’ genoemd, zette bewust de stap naar de provincie om daar de natuur en de bijzonderheden van de uiterwaarden van de Rijn, de stuwwallen uit de ijstijd, de aangrenzende bossen en de kastelen op het doek vast te leggen. Koekkoek wilde de eigen omgeving ontdekken, het echte leven weergeven, kortom de schoonheid lag voor de deur. De omgeving van de kleine stad Kleef was in de 19de eeuw een aantrekkelijke plek voor Nederlandse landschapschilders om te werken. Sommige schilders waren en in Oosterbeek en in Kleef actief. De twee schilder koloniën hebben een historische binding. Als Nederlander ging Barend Cornelis Koekkoek naar het buitenland, nu keert hij tijdelijk terug in zijn vaderland.  

Huis Koekkoek diende vroeger als woonhuis van de schilder maar heeft  thans de functie van Museum voor Nederlandse landschapskunst der Romantiek met als kern B.C Koekkoek, zijn familie en zijn school der “Kleefse Romantiek” met werken van onder anderen Cornelis Lieste, Willem Bodeman en Johannes Warnardus Bilders.

Koekkoek op bezoek

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.