1

Slikkentocht Kattendijkse Plaat - Oosterschelde


-advertentiepositie-



Slikkentocht Kattendijkse Plaat - Oosterschelde

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Wandel samen met een gids over de bodem van de Oosterschelde en maak kennis met de vogelrijkdom van het grootste en natste nationale pa Wandel samen met een gids over de bodem van de Oosterschelde en maak kennis met de vogelrijkdom van het grootste en natste nationale park van Nederland. Er zijn thema-excursies met de zonsopgang, een avondwandeling, zoeken naar bodemdieren en vogels kijken in de trekperiode. . Wandel samen met een gids over de bodem van de Oosterschelde en maak kennis met de vogelrijkdom van het grootste en natste nationale park van Nederland. Er zijn thema-excursies met de zonsopgang,  een avondwandeling, zoeken naar bodemdieren en vogels kijken in de trekperiode.

Tijdens de wandeling maak je kennis met het bodemleven van de Kattendijkse Plaat, een slikkengebied met jonge schorren. Elke getijdewisseling komt dit gebied droog te liggen en zeker bij springtij is de plaat enorm uitgestrekt. Eigenlijk een kenmerkend gebied vergelijkbaar met de Waddenzee. De meeste slikken zijn niet vrij toegankelijk maar deze wel en dat maakt het zo bijzonder.

Getij

Hier aan de Oosterschelde wordt duidelijk hoe het getij slik, voedsel en zand aanvoert, letterlijk de bodem voor leven. Van kleine plantaardige microalgen, via kleine bodemdiertjes, algen/ wieren tot vogels aan de top van de voedselpiramide. De plek biedt ook ruimte voor toerisme, schelpdierkwekerij, het pierensteken, natuurobservatie of gewoon genieten van landschappelijke vergezichten. De Oosterschelde kent verder een bijzondere culturele en ecologische achtergrond en ook daar zal aandacht aan worden besteed.

Thema-excursies

Dit jaar zijn er een paar excursies met een speciaal tintje, de zogeheten thema-excursies. Zo is er één vroeg in de ochtend waarin we de zon zullen zien opkomen en is er een avondwandeling. Verder gaan we ook een keer spitten en kijken wat er zoal in de bodem leeft. En in de herfst, tijdens de trekperiode van noord naar zuid, is er een excursie gericht op de vogels. Hieronder een overzicht van de thema-excursies:

  • Vogelkijken in de trekperiode, zaterdag 17 april, start 13:00 uur
  • Wandeling bij zonsondergang, zondag 6 juni, start 21:00 uur
  • Zoeken naar bodemdieren, zaterdag 11 september, start 11:00 uur
    Deze valt in de Oosterscheldeweek met vele andere activiteiten in de regio.
  • Wandeling bij zonsopgang, zaterdag 2 oktober, start 07:00 uur
  • Vogelkijken in de trekperiode, zaterdag 23 oktober, start 11:00 uur

Kinderen

Voor de kinderen zijn er OERR-speurkaarten voor planten en (bodem)dieren van de Oosterschelde!

Tips van de boswachter:

- Trek laarzen aan; 
- Trek oude kleren aan;
- Neem je verrekijker mee om vogels te spotten;- Neem een loepje mee
- Deze excursie gaat door slikken en schorren en kan daarom zwaar zijn. Een goede conditie is een vereiste.

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Slikkentocht Kattendijkse Plaat - Oosterschelde
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.