1

Workshop Handdrukken maken


-advertentiepositie-



Workshop Handdrukken maken

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Nu we zo lang thuis hebben gezeten, vallen die kale muren toch wel erg op. Doe er wat aan en maak onder professionele begeleiding van museumdocent Tine Zevenhuizen een originele handdruk à la Nan Platvoet!

Wat is een handdruk?
Een handdruk is de meest eenvoudige drukvorm. Als je voorwerpen inkt - dat is van een laag verf voorzien - en met de hand op een blad papier stempelt, is er al sprake van een handdruk. Bij een handdruk combineren ze het stempelen vaak met sjablonen. Je kunt stempels en sjablonen meerdere keren gebruiken. Maar een volgende handdruk zal altijd verschillen van een vorige. Elke versie van een handdruk is dus uniek.

Van sponsjes tot aardappelen
Nan Platvoet begon al in het midden van de jaren 50 met handdrukken maken Hij stempelde met allerlei voorwerpen: letters en ornamenten uit zijn letterbak, de zijkant van een letterblok, en ook met allerlei andere materialen, zelfs sluitkurken van flessen. Uit stevig papier knipte hij sjablonen: mensen, dieren en ornamenten. Om een extra effect aan zijn handdrukken te geven werkte Platvoet vaak op een vel papier dat hij van tevoren met drukinkt een kleur gaf. Hij gebruikte zelden inktkleuren direct uit een potje. Speciale kleuren bereikte hij door toevoeging van ongebruikelijke ingrediënten uit de natuur, zoals sap van eikels of rode bieten. Wij gebruiken in deze workshop keukensponsjes, stevig karton, aardappelen, bloemen, bladeren, takjes, dekseltjes van potten flessen, proppen plastic, sinaasappelsnetjes, kurken, flessendoppen, eierdozen et cetera. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Praktische informatie
De workshop Handdrukken maken is op 11 juli van 14-16 uur. Deelname € 15 per persoon. Aanmelden kan per mail: info@museazutphen.nl met vermelding van Workshop handdrukken of telefoon: 0575-516 878.

Let op! Er is plek voor een beperkt aantal personen, dus wees er snel bij. Museumdocent Tine Zevenhuizen geeft de workshop.

 Bezoek museazutphen.nl

Workshop Handdrukken maken
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.