Theatrale muziekwandeling


-advertentiepositie-



Theatrale muziekwandeling

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Leer alles over de Diefdijk op 2 en 3 oktober tijdens Circado Diefdijk. Het is een theatrale muziekwandeling van circa twee uur. Onderw Circado Diefdijk is een theatrale muziekwandeling van circa twee uur. Onderweg ziet u de scnes van de voorstelling en hoort u muziek, tekst en geluidseffecten op uw koptelefoon via de izi.travel app die u van tevoren installeert.

Onderweg verandert het decor en levert iedere speellocatie een unieke ervaring. Circado vertelt de verhalen van de Nederlandse delta, de rivieren, de dijken, de bewoners en hun strijd tegen het water en verre vijanden, de gevolgen van gebiedsdoorsnijdingen en grenscorrecties en veerkracht en vindingrijkheid van de lokale gemeenschap. De kern van het verhaal is een universeel fenomeen: het thuisgevoel.

Op 2 en 3 oktober zijn er verschillende starttijden te reserveren.

Kosten: 12,50 euro

De Diefdijk
De Diefdijk (1284) is de belangrijkste binnendijk van Nederland. De 23 kilometer lange dijk doet nog steeds dienst als waterkering die de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden beschermt tegen wateroverlast uit de Betuwe. Het Wiel van Bassa, ontstaan bij doorbraken in 1571 en 1573, is de grootste door dijkbreuk ontstane kolk in Nederland. Voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn in de negentiende eeuw sluizen aangelegd. Op strategische plekken werden forten gebouwd. Het gebied tot Culemborg kon worden genundeerd. Aan de oostzijde van de Diefdijk ontstond dan een watervlakte van meer dan vier kilometer breed om de Hollandse steden te beschermen tegen een mogelijke vijandelijke inval. Fort Everdingen ligt op de plek waar de Diefdijk en de Lekdijk samenkomen. Het Fort is tussen 1842 en 1847 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bij het fort liggen de drie sluizen voor de inundatie van de polder tussen de Diefdijk en Culemborg. In de eerste wereldoorlog werden er vijfhonderd militairen gestationeerd met paarden, wagens en geschut. Maar met de komst van vliegtuigen verloren de polder en de forten hun militaire functie. De forten bij Culemborg, Everdingen en het Spoel bleven echter in militair gebruik doordat zij als thuisbasis gingen dienen van de Explosieven Opruimingsdienst. Iets verderop ligt de snelweg, met een coupure die hoog water kan tegenhouden.

 Bezoek diefdijk.circado.live

Theatrale muziekwandeling
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.