1

Penta Quintet




Penta Quintet

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Geniet van het Penta Quintet op Fort bij Nigtevecht op 9 oktober tijdens het Kamermuziekfestival van Natuurmonumenten #fortnigtevecht Het Beethovenjaar 2020 is jammerlijk in de soep gelopen. We verlengen zijn jubileumjaar en grijpen de kans om zijn prachtige en weinig gehoorde strijkkwintet voor twee violen, twee altviolen en een cello in C-groot te spelen. Hij schreef het stuk in 1801 in Wenen. Het prachtige strijkkwintet doet niet onder voor zijn veel bekendere strijkkwartetten. Ok in 1801, ruim tweeduizend kilometer verderop, schreef collega-componist en cellovirtuoos Luigi Boccherini zijn meesterlijke strijkkwintet, k in C-groot. Heel toevallig, dat wel, maar groter konden de verschillen niet zijn. Daar waar Beethoven al vooruitkeek naar de romantiek, was Boccherini nog zeer met de barok verbonden. Het is niet bekend en bovendien zeer onwaarschijnlijk dat de twee grootheden elkaar ooit ontmoet hebben. Met dit concert, geheel in C-groot, ontmoeten de twee componisten elkaar alsnog. Maar liefst 220 jaar later, in Nigtevecht met Penta.

Programma
Penta Quintet
Helena Druw, viool
Barbara Erdner, viool
Bernadette Verhagen, altviool
Esther van der Eijk, altviool
Tine Van Parys, cello

L. Boccherini: Kwintet in C, op. 60/1 (1801)
L. van Beethoven: Kwintet in C, op. 29 (1801)

Coronatoegangsbewijs

In lijn met het kabinetsbesluit, zullen wij voor de concerten gebruik maken van coronatoegangsbewijzen. Dat betekent dat wij u bij aankomst zullen vragen om uw coronatoegangsbewijs te tonen. Dat kan een vaccinatiebewijs zijn, een negatieve testuitslag of een bewijs dat u hersteld bent van corona. U gebruikt daarvoor de app CoronaCheck. U vindt alle informatie over het gebruik van coronatoegangsbewijzen hier.

Stelling van Amsterdam

Samen met 45 andere forten, batterijen, dammen en sluizen vormt Fort bij Nigtevecht de Stelling van Amsterdam. Deze 135 km lange verdedigingslinie moest de hoofdstad Amsterdam tegen de vijand beschermen. Fort bij Nigtevecht ligt verscholen in het groen aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Grote delen van het in 1892 gebouwde fort zijn nog intact, zoals de batterijen, liniedijk en de hefkoepels. Om dit fort duurzaam voor de toekomst te behouden, krijgt dit fort de bestemming van vergaderlocatie en pleisterplek voor lokale ondernemers.
Voorafgaand aan het concert is het mogelijk een korte wandeling in en over het fort te maken met uitleg van fortengidsen.

Praktische informatie

Het kan frisjes zijn in het fort. Denk aan warme kleding of een sjaal.
Kom een uurtje eerder en neem een kijkje op het fort met uitleg van fortengidsen.
Consumpties (koffie, thee, wijn en bier) verkrijgbaar tegen contante betaling.

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Penta Quintet
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.