Ander Licht op Withoos - Drie generaties Withoos


-advertentiepositie-



Ander Licht op Withoos - Drie generaties Withoos

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Museum Flehite in Amersfoort presenteert van 12 december 2021 tot en met 8 mei 2022 de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Nederlandse meesterschilder Mathias Withoos. De 17e-eeuwse schilder geniet internationale bekendheid om het dramatische, caravaggistische licht in zijn weidse stadsgezichten en gedetailleerde stillevens. In de tentoonstelling Ander Licht op Withoos - Drie generaties Withoos, hangen negentig werken van drie generaties Withoos; van vader Mathias, zijn kinderen én van hedendaags fotograaf en nazaat Hans Withoos.

Historische context

De gelaagde tentoonstelling geeft een representatief overzicht van het indrukwekkende oeuvre van Mathias Withoos en ook een beeld van het werk van zijn schilderende kinderen. De presentatie van de olieverfschilderijen en verfijnde, lichtvoetige gouaches is van een uitgebreide historische context voorzien; met schilderijen van tijdgenoten of inspiratoren en oude boeken, maquettes, cartografie en prenten. De fotowerken van Hans Withoos gaan in dialoog met de schilderijen.

Restauratie stadsgezicht

Museum Flehite is in april gestart met het laten restaureren van het 350 jaar oude en monumentale 'Gezicht op Amersfoort' van Mathias Withoos. Zijn jonge leerling Caspar van Wittel werkte daar in 1671 mogelijk aan mee. Het grootste 17e-eeuwse stadsgezicht van Nederland (ruim 2 x 4 meter) wordt naar verwachting rond 1 februari aan de tentoonstelling toegevoegd. Na al die jaren is het imposante meesterwerk dan weer te zien in het licht en met de heldere kleuren zoals Withoos het ooit heeft geschilderd. Tot die tijd exposeert het museum een reproductie op ware grootte met informatie over de voortgang van de restauratie.

 Bezoek museumflehite.nl

Ander Licht op Withoos - Drie generaties Withoos
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.