1

Historische tuinstijlen op Beeckestijn




Historische tuinstijlen op Beeckestijn

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Wandeling langs de rijke variatie aan cultuurhistorische tuinstijlen op buitenplaats Beeckestijn. Wandeling langs de rijke variatie aan cultuurhistorische tuinstijlen op buitenplaats Beeckestijn.. Door de eeuwen heen heeft Buitenplaats Beeckestijn veel ontwikkelingen doorgemaakt. Verschillende tuinstijlen volgden elkaar daarbij op. Zo’n stijl werd niet bewust gecreëerd, maar was meer een gevolg van een levenswijze, mode, beschaving of religie. Dát maakt Beeckestijn tot een unieke buitenplaats; nergens zijn zoveel verschillende tuinstijlen te vinden als op deze mooie plek in Velsen-Zuid.

Kruiden en stinsen

In al deze zogenaamde "tuinkamers" groeit en bloeit van alles! Langs de historische slangenmuur en in de bloemperken groeien mooie en bijzondere kruiden: keukenkruiden, medicinale planten en kruiden die gewoon lekker ruiken. Van groot kaasjeskruid tot valeriaan, van longkruid tot zoethout en smeerwortel.

Stinsenplanten zijn exotische sierplanten, die rond de tweede helft van de 19e eeuw op landgoederen, buitenplaatsen, states en herenboerderijen werden aangeplant. Tot op de dag van vandaag weten ze zich te handhaven in het Nederlandse klimaat. Zo vinden we op Beeckestijn allerhande hyacinten, narcissen, holwortel, knikkende vogelmelk en gulden sleutelbloem. Maar waar Beeckestijn vooral beroemd om is, is zijn Haarlems Klokkenspel!

Ga mee op ontdekkingstocht tussen het voorjaarsgroen van Beeckestijn!

Handig om te weten

  • Controleer jezelf altijd op teken na een activiteit in de natuur!
  • Honden kunnen niet mee op deze excursie omdat de wandeling door de siertuinen voert.

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Historische tuinstijlen op Beeckestijn
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.