Pinksterprocessie in Archeon


-advertentiepositie-



Pinksterprocessie in Archeon

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Bezoekers van Archeon die de Middeleeuwen willen doen herleven en beleven zijn van harte welkom om tijdens Pinksteren mee te doen met de Pinksterprocessie.

Plaats: Minderbroedersklooster (Plattegrond nr. 42).
Aanvangstijd: zie het dagprogramma.

Meedoen
Wil je meedoen aan de processie meld je dan een kwartier vóór aanvang aan bij de Broeders in het klooster. Zij zoeken wimpeldragers, klokkenluider, wierookvatdrager (kinderen), vuurdragers (volwassenen) en zingende processiegangers (m/v en kinderen).
Voordat de Processie start worden de rollen doorgenomen en een zangoefening gehouden.
Na afloop van de Processie krijgt iedere deelnemer een kleine Middeleeuwse lekkernij.

Achtergrondinformatie
In de Middeleeuwen was nagenoeg geheel Europa Rooms-katholiek. Er werden nogal wat processies en ommegangen gehouden met onder andere als doel oorlogen, hongersnoden en rampen te kunnen bezweren en zo greep op het bestaan te verkrijgen met behulp van Heiligen die bij God als voorspraak fungeren.

Vandaag, Pinksteren, gaan de Minderbroeders samen met u in processie de symbolen van het Pinksterfeest, vuur en water, naar de poorters in Gravendam brengen. Dit bij gebrek aan een kerk in Gravendam. Het is niet helemaal authentiek, maar het past wel in de middeleeuwse geest van de Minderbroeders: de mensen handreikingen bieden om hun geloof te kunnen beleven.

 Bezoek www.archeon.nl

Pinksterprocessie in Archeon
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.