Maak kennis met nieuwe natuur in het Geuldal


-advertentiepositie-



Maak kennis met nieuwe natuur in het Geuldal

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Kom op dinsdagavond 5 juli om 19.00 uur kijken in de experimenteer- en kraamkamer van nieuwe natuur van Europese allure. De eerste nie Kom op dinsdagavond 5 juli om 19.00 uur kijken in de experimenteer- en kraamkamer van nieuwe natuur van Europese allure. De eerste nieuwe eigendommen van Natuurmonumenten in de gemeente Voerendaal.. Natuurmonumenten heeft op de noordhelling van het droogdal tussen Wijlre en Ubachsberg, het verlengde van de Vrakelberg  in Voerendaal, gronden kunnen aanschaffen in het verlengde van bestaande natuurterreinen in het Geuldal van het project Life Pays Mosan. Het is een plek met veel kalkrots in de ondergrond. Natuurmonumenten experimenteert hier met plaggen, ploegen en maaisel opbrengen om deze rijkdom van ondergrond en bloemen en bijzondere natuur weer te herstellen.

Kom op dinsdagavond 5 juli om 19.00 uur kijken in de experimenteer- en kraamkamer van nieuwe natuur van Europese allure! De wandeling duurt zo’n 1,5 uur. Je dient i.v.m. de hellingen goed ter been te zijn.

Kansen voor nieuwe natuur

De nieuwe eigendommen in het verlengde van de Vrakelberg of eigenlijk ‘aan den lange Berg’ is een voormalig intensief beheerd grasland waardoor de karakteristieke kalkflora van deze graslanden is verdwenen.  De kalksteen met vuursteen komt op verschillende plekken in het Heuvelland aan de oppervlakte. Vooral op steile hellingen waar de laag met löss naar beneden is weggespoeld. Daar zijn, vanwege de zon, de steen, het niet vasthouden van water, bijzondere condities voor bijzondere kalksoorten. Een deel van deze nieuwe eigendommen is dan ook onlangs geplagd en daarmee is de voedselrijke toplaag deels afgevoerd. Een ander deel is geploegd. De plag- en ploegwerkzaamheden zijn erop gericht om de aanwezige kalk dichter bij het maaiveld (aan de oppervlakte) te krijgen met als eindresultaat een bloemrijk kalkgrasland.

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Maak kennis met nieuwe natuur in het Geuldal
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.