Open Monumentendag Kromhout Kazerne


-advertentiepositie-



Open Monumentendag Kromhout Kazerne

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De Kromhout Kazerne (het voormalige Fort Vossegat) in Utrecht opent op 10 september tijdens Open Monumentendag en het Fortenfestival ee Zaterdag 10 september is het Open Monumentendag 2022. De Kromhout Kazerne (het voormalige Fort Vossegat) opent dan haar deuren voor publiek van 10.00 uur tot 16.00 uur. Op het terrein zijn er activiteiten voor jong en oud. Deze dag wordt gecombineerd met een open dag voor partner, kinderen, familie, vrienden van alle medewerkers op de Kromhout Kazerne.

Zo is er onder andere voor de kinderen een speurtocht en een klimwand. Er zijn daarbij leuke prijzen te winnen. Voor de ouderen onder ons is er de gelegenheid om de restanten van het oude fort, zoals de brug met de twaalf gaten, de Tamboershut en de bomvrije Wachtruimte te bekijken.

Grijp deze unieke kans, omdat het terrein van de Kromhoutkazerne maar 1 dag per jaar wordt opengesteld voor publiek.

Monumenten op Kromhoutkazerne
Op het terrein waar nu de Kromhout Kazerne staat, stond vroeger Fort Vossegat. Het fort was onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 1913 werd op een stuk grond achter het fort de Kromhout Kazerne geopend, vernoemd naar Joachim Hendrik Kromhout, een belangrijke generaal van de waterlinie. De originele kazerne heeft tot de jaren 90 bestaan, en is daarna verkocht aan de Universiteit Utrecht, die er nu het University College Utrecht in huisvest. De huidige kazerne is in 2010 in gebruik genomen.

Midden in het hoofdkwartier van de Landmacht ligt De Brug met de Twaalf Gaten, een monument dat als sluis dienstdeed. De brug ligt in de Kromme Rijn, die door de twaalf gaten heen stroomt. Wanneer nodig, kon de rivier met zware balken worden geblokkeerd. De rivier overstroomde dan, waardoor de omgeving van het hoger gelegen fort onder water liep en daarmee moeilijker begaanbaar was voor aanvallers.

Vlakbij de Brug, achter op het terrein, vind je het derde monument: de Tamboershut. Vroeger was de kleine hut een verblijfplaats voor officieren, vandaag de dag functioneert het als stiltekamer.

Open Monumentendag Kromhout Kazerne
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.