1

Fietsexcursie 'Duinen vertellen oorlogsverhalen' - noordelijke route


-advertentiepositie-



Fietsexcursie 'Duinen vertellen oorlogsverhalen' - noordelijke route

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn veel sporen te vinden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Vooral in het noordelijke ged In Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn veel sporen te vinden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Vooral in het noordelijke gedeelte van ons park zijn nog vele resten van bunkers, kustgeschut, luchtafweer, mitrailleurposten en tankversperringen te zien.. In de excursie ‘Duinen vertellen oorlogsverhalen’ neemt een van onze boswachters je mee naar de plaatsen waar de sporen uit de Tweede Wereldoorlog zijn terug te vinden. Met behulp van oude foto’s en kaarten word je meegenomen in het verhaal over de verdedigingswerken van Hitlers Atlantikwall. We laten je bijzondere plekken zien, die normaal niet toegankelijk zijn, zoals één van de laatst overgebleven ‘Walzkörpersperre’. En we zoomen in op de Duitse luchtverdediging. Het gebied wordt door kenners gezien als uniek vanwege het type objecten en omdat er nog zoveel bewaard is gebleven.

Goede fiets en wandelschoenen

Voor deze excursie heb je een goede fiets met versnellingen nodig. Denk ook aan goede wandelschoenen: op diverse plekken stallen we de fiets en gaan we te voet van de paden af.

Verzamelpunt

We verzamelen 10 minuten voor aanvang bij het informatiepaneel op parkeerplaats Duin en Kruidberg. We fietsen naar de tankgracht in Midden-Herenduin. De hele tocht duurt ongeveer 2,5 à 3 uur. Niet geschikt voor minder-validen. Niet al te jonge kinderen kunnen wel mee.

Handig om te weten

  • Draag stevige schoenen en kleding die vies mag worden.
  • Als je wilt kun je ook bunkers inkruipen; daarvoor is ook een zaklantaarn handig.
  • Mocht je geen beschikking hebben over een fiets, dan kun je deze huren bij bijvoorbeeld manege Kennemergaarde bij station Santpoort-Noord. Bij Station Santpoort-Noord zijn ook OV-fietsen beschikbaar.

Wie meer wil zien van de restanten uit WOII in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, kan na deze tocht door fietsen naar het Bunkerpad in IJmuiden met luchtafweergeschut Olmen en kustbatterij Heerenduinen. Ook kunt u daar het Bunkermuseum bezoeken. Meer informatie daarover vind je in het boekje ‘Sporen uit WOII in de natuur’, verkrijgbaar bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Overveen.

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Fietsexcursie 'Duinen vertellen oorlogsverhalen' - noordelijke route
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.