1

Koude oorlog weekend




Koude oorlog weekend

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Bezoek Lunet I in Utrecht tijdens het Koude oorlog weekend op 22+23 oktober. Op Lunet I (1825-1828) werd in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, een atoomschuilbunker gebouwd. #koudeoorlog

Lunet 1 en de nabij gelegen andere 3 Lunetten vormen samen De Vier Lunetten en maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie kreeg in 2021 de status van Unesco-werelderfgoed en vormt nu samen met de Stelling van Amsterdam de Hollandse Waterlinies.

Lunet I is onderdeel van de vier Lunetten op de Houtense vlakte. Dit hoger gelegen deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie kon niet onder water worden gezet. Daarom werden er in de periode 1822-1828 vier kleine forten gebouwd die samen n verdedigingswerk vormen. Op Lunet I (1825-1828) werd in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, een atoomschuilbunker gebouwd. Dit was het commandocentrum van de organisatie Bescherming Bevolking (BB) waar de hulpverlening bij een eventuele atoomaanval tijdens de Koude Oorlog werd gecordineerd. Uit die tijd stamt nog de zender boven op het fort. In 1997 droeg het Rijk Lunet I over aan de gemeente Utrecht. De beide flankkazematten werden gerestaureerd. Op dit moment maken (tijdelijke) huurders gebruik van het fort, waaronder muziekcollectief BUI, duurzaamheidscollectief Grounded, BSO Ludens en een amateurzender.

Lunet 1 ligt in het gebied van het Lunettenpark in ontwikkeling. De komende jaren wordt besloten over de herbestemming van de forten.

 Bezoek lunettenparkutrecht.nl

Koude oorlog weekend
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.