1

Ontdek de waterrijke natuur van het eiland Tiengemeten


-advertentiepositie-



Ontdek de waterrijke natuur van het eiland Tiengemeten

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Ga mee op ontdekkingstocht over het eiland Tiengemeten en kom meer te weten over het belang van water in het kommoeras en in de vele kr Ga mee op ontdekkingstocht over het eiland Tiengemeten en kom meer te weten over het belang van water in het kommoeras en in de vele kreken die er over het gehele eiland lopen en samen een uniek natuurgebied vormen.. Ga mee op ontdekkingstocht over het eiland Tiengemeten en kom meer te weten over het belang van water voor o.a. het kommoeras en ook de vele kreken die er over Tiengemeten lopen, en samen een uniek natuurgebied vormen.

Eén van onze gidsen neemt je mee op de grens van land en water. Onze gids laat je zien welke vogels en dieren er allemaal profiteren van het water, maar verteld je ook over de kwaliteit van ons water en welke uitdagingen dit met zich mee brengt.

De natuur op Tiengemeten biedt een waterrijk binnen- én buitendijks gebied, eerder gevormd door de open zee, maar dat is sinds 1970 veranderd na de afsluiting van het Haringvliet middels de Haringvlietdam. Sinds 2018 wordt het Kierbesluit uitgevoerd, waarbij deels de sluizen van de Haringvlietdam weer open staan, om vismigratie weer mogelijk te maken.

Het eiland Tiengemeten bevindt zich áchter de ‘grens’ tot waar het zilte water mag komen.

De natuur op Tiengemeten is zoet en door de wisselende waterstanden komt een grote diversiteit aan flora en fauna voor op Tiengemeten. Bijzonder zijn de slikken die dagelijks droogvallen en weer onderlopen. Hier groeien bijzondere planten zoals het slijkgroen.

Watervogels

Ontdek de verschillende waterpartijen, zoals het kommoeras op de oostkant van het eiland, waar deels ook andere watervogels te vinden zijn dan in het kreken-circuit op het eiland, dat in open verbinding staat met het Haringvliet, omdat daarvoor een dijk is doorgebroken. Waar dát voor dient kun je wellicht aan de gids vragen!

Overal zijn veel watervogels actief. Dat is niet zo gek, want Tiengemeten ligt precies op de internationale vogeltrekroute van miljoenen vogels. De kreken én het open water rondom zorgen gezamenlijk voor een zeer divers vogelgebied, waarin riet- en watervogels, reigers, lepelaar, vele kleine zangertjes, maar ook roofvogels, waaronder de zeearend, te zien zijn.

Aanpassingsvermogen

De gids helpt je bij het herkennen van de vogels, hun bijzonderheden en aanpassingsvermogen aan het gebied. Duizenden watervogels en steltlopers pauzeren op Tiengemeten om hun buik vol te eten voordat ze hun reis vervolgen                                                                                                                               

Geniet tijdens de wandeling ook van de uitzichten over het eiland Tiengemeten en Haringvliet, zowel op de dijken, de Vliedberg en op bijzondere meer begroeide plekken die soms bijzondere en ongedachte verrassingen opleveren.

Tips van de boswachter

  • Neem de pont om 10.00 uur
  • Zorg dat je ruim op tijd voor vertrek van de pont aanwezig bent: de pont vertrekt namelijk stipt op tijd.
  • Parkeer gratis op het parkeerterrein in Nieuwendijk, vlakbij de pont (navigatie: Nieuwendijk 1 in Zuid-Beijerland).
  • Koop vooraf online je pontkaartje(s)
  • Met deze wandeling kunnen geen honden mee: dit past niet bij het karakter van deze wandeling.
  • Neem je verrekijker mee.
  • Trek stevige waterdichte schoenen of laarzen aan
  • Neem iets te eten en te drinken mee.
  • De wandeling duurt ongeveer 2 uur.
  • Controleer jezelf op teken na een wandeling in de natuur
  • Bij onvoldoende aanmeldingen kan deze wandeling geannuleerd worden

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Ontdek de waterrijke natuur van het eiland Tiengemeten
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.