Een geologische tijdreis in de ENCI groeve


-advertentiepositie-



Een geologische tijdreis in de ENCI groeve

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het kalkgesteente waaruit de Sint Pietersberg is opgebouwd is al meer dan 70 miljoen jaar oud. Hoe is deze kalksteen ontstaan en welke Het kalkgesteente waaruit de Sint Pietersberg is opgebouwd is al meer dan 70 miljoen jaar oud. Hoe is deze kalksteen ontstaan en welke lagen zijn er te onderscheiden? Kom er alles over te weten tijdens deze geologie-excursie. . Het kalkpakket waaruit de Sint Pietersberg bestaat, is ontstaan tijdens het Maastrichtien (72 - 66 miljoen jaar geleden) aan het eind van het Krijt. In die tijd domineerde reusachtige dinosauriërs de wereld en was op de plek van de Sint Pietersberg een ondiepe tropische zee. Door de afgravingen van de ENCI is een groot deel van het Maastrichtien aan de oppervlakte gekomen. Naast dat er vele indrukwekkende fossielen zijn gevonden (o.a. de Mosasaurus) kan het gesteente en daarmee het Maastrichtien in de groeve goed bestudeerd worden. Hierin zijn duidelijke ritmen te ontdekken zoals te zien is aan de vele vuursteenbanken in het gesteente. Het gesteente kan ons ook iets vertellen over hoe diep de zee was en de aanwezige fossielen geven een indicatie van de ouderdom. Maak kennis met de geologische typelocatie Maastrichtien en laat je door de gidsen meevoeren tijdens deze reis door de tijd.

Tijdens deze excursie kunt u tevens kennis maken met de leden van de Geologische vereniging afdeling Limburg die op zoek zijn naar en uitleg geven over fossielen.

Praktische informatie

  • Boek vooraf online je ticket.
  • Wees een kwartier voor aanvang van de excursie aanwezig.
  • Denk aan goed schoeisel, dichte (wandel)schoenen zijn een must. Heb je geen dicht schoeisel aan, kun je helaas niet met de excursie mee.
  • Honden worden niet toegelaten in de groeve.
  • De excursie is geschikt voor volwassenen 
  • Controleer jezelf op teken na elk bezoek aan de natuur
  • Er zijn verschillende startplekken van het excursieprogramma op de Sint-Pietersberg. Check vooraf goed vanaf welke locatie de door jouw geboekte excursie start.

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Een geologische tijdreis in de ENCI groeve
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.