1

Pop-up expositie Atlantikwall in kaart


-advertentiepositie-



Pop-up expositie Atlantikwall in kaart

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 13 mei t/m 1 oktober vind je in de Biberbunker Oostvoorne de prachtige expositie Atlantikwall in kaart. Bekijk reusachtige historische kaarten terwijl de audioguide je alles vertelt over deze Duitse verdedigingslinie. Kom ook langs! T/m 1 oktober is in de Biberbunker Oostvoorne een pop-up expositie te zien met reproducties van unieke kaarten die door de Duitse krijgsmacht gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt voor de planning en aanleg van de Atlantikwall. Deze duizenden kilometers lange verdedigingslinie van bunkers en versperringen werd tijdens de 2e Wereldoorlog aangelegd om de bezette westkust van Zuid-Frankrijk tot en met Noorwegen tegen een geallieerde invasie te beschermen.

Binnen deze verdedigingslinie was Zuid-Holland van strategisch belang vanwege de havens van Rotterdam, de goede infrastructuur in het achterland en het in Den Haag gelegen bestuurscentrum. De hele provincie kwam vol te staan met duizenden verdedigingswerken. De kuststrook werd verboden gebied en in bijna alle dorpen en steden verschenen Duitse militairen in het straatbeeld. De bevolking leed zwaar onder hun aanwezigheid. Vanwege de bunkerbouw en vrij schootsveld werden talloze gebouwen gesloopt en natuurgebieden verwoest. Ook werden vanaf 1944 grote stukken land onder water gezet. Tienduizenden mensen verloren hun thuis.

De aanleg van de Atlantikwall is destijds in duizenden topografische en thematische kaarten vastgelegd. Er is slechts een fractie van bewaard gebleven, maar ook deze bieden een schat aan informatie. De exemplaren in deze pop-up expositie in combinatie met een audiogids vertellen in een notendop meer over de aanleg van de linie en de Duitse aanwezigheid langs de kust van Zuid-Holland.

Openingstijden
De expositie wordt onderdeel van de rondleidingen in de Biberbunker. Bezoekers gaan gedurende de rondleiding de expositie bekijken met de audiotour die daarbij hoort. De expositie is te bekijken tijdens de rondleidingsdagen op zondagen tussen 10.00 tot 15:30 uur. Via de website kan je een datum kiezen om te reserveren voor een rondleiding. Verder is de expositie ook te bekijken op alle woensdagen in juli en augustus. Dan is reserveren niet nodig. Op woensdagen kan je tussen 10:00 en 16:00 aanlopen en na betaling aansluiten bij een rondleiding. Kinderen onder de 8 jaar zijn gratis.

Extra openingsdag
De Biberbunker met expositie is ook open op zaterdag 9 september tijdens Open Monumentendag.

Boek Atlantikwall in kaart
Bij de tentoonstelling kunt u ook het forse boek Atlantikwall in kaart, bunkers en bezetting in Zuid-Holland inzien. Hierin staan andere, maar bovenal veel mr niet eerder gepubliceerde kaarten, fotos met talloze verhalen over de bouw, het gebruik en de erfenis van de Atlantikwall in Zuid-Holland.

Erfgoedlijn Atlantikwall
De Pop-up tentoonstelling, gemaakt door Atlantikwall deskundige Jeroen Rijpsma, is van 13 mei t/m 1 oktober 2023 te zien in de Biberbunker, waarbij de nadruk ligt op de regio Oostvoorne. Daarna zal de expositie met andere kaarten langs andere Atlantikwall-locaties reizen.

Deze expositie is mede tot stand gekomen met subsidie vanuit de erfgoedlijn Atlantikwall van de provincie Zuid-Holland. De erfgoedlijn Atlantikwall is onderdeel van het provinciaal erfgoedbeleid. De provincie Zuid-Holland maakt het - samen met partners - mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft ons erfgoed voor de toekomst behouden.

Bezoekadres
Zandweg 83
3233 ES Oostvoorne
Zuid-Holland

NB: Je kunt ervoor kiezen de audioguide tegen je oor te houden, maar je kan ook je eigen oordopjes met snoer koppelen aan de audioguide.

 Bezoek www.biberbunker.nl

Pop-up expositie Atlantikwall in kaart
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.