1

De Hertog en de Hanze. Zutphen in de late middelee




De Hertog en de Hanze. Zutphen in de late middelee

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De Hanzetijd was een belangrijke periode, die ook bekend staat als de ‘Gouden Eeuw van Gelre’. In dit Hanzejaar 2023 toont het Stedelijk Museum Zutphen dit rijke verleden aan de hand van unieke topstukken. Hiervoor is geput uit de bijzondere collecties van het Stedelijk Museum en het Erfgoedcentrum Zutphen. De prachtige en uiterst informatieve Maquette van Zutphen in 1485 heeft een centrale plaats in de tentoonstelling. Daarop kun je tot in detail zien hoe de stad er in die ‘Gouden Eeuw’ uitzag.

Een aantal topstukken uit andere musea, zoals het wereldberoemde altaarkleed van het Schippersgilde uit Museum Het Valkhof Nijmegen en het portret van de rijkste en meest invloedrijke hertog van Gelre, Karel van Egmond, uit Museum Arnhem maken het beeld compleet.

Monumentale stad
De expositie is een lust voor het oog en het bewijs van het rijke verleden van de stad Zutphen als de hoofdstad van de Graafschap Zutphen en als basis van het Hertogdom Gelre. Het verhaal van Zutphen in de late middeleeuwen (ca. 1250-1550) toont aan dat de basis voor de monumentale stad van tegenwoordig in deze periode is gelegd.

 Bezoek museazutphen.nl

De Hertog en de Hanze. Zutphen in de late middelee
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.