1

Art nouveau excursie op Landgoed Mookerheide




Art nouveau excursie op Landgoed Mookerheide

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Natuurmonumenten organiseert op Wereld Art Nouveau Dag, 10 juni, diverse excursies in het teken van het thema van dit jaar: restauratie op Landgoed Mookerheide. Kom alles te weten over een van Nederlands waardevolste jugendstil landgoederen en geef je op voor een excursie. Natuurmonumenten organiseert op Wereld Art Nouveau Dag, 10 juni, diverse excursies in het teken van het thema van dit jaar: “restauratie” op Landgoed Mookerheide. Kom alles te weten over een van Nederlands waardevolste jugendstil landgoederen en geef je op voor een excursie. . Natuurmonumenten organiseert op Wereld Art Nouveau Dag, 10 juni, diverse excursies in het teken van het thema van dit jaar: “restauratie” op Landgoed Mookerheide. Kom alles te weten over een van Nederlands waardevolste jugendstil landgoederen en geef je op voor een excursie. 

Het jachtslot, gebouwd tussen 1902 en 1905, is ontworpen als een zogeheten ‘Gesammtkunstwerk’, waarbij de architectuur en het interieur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, van dakpan tot inbouwkast. Dat is een van de grote monumentale waarden van dit complex. De jugendstil is onder meer toegepast in de oorspronkelijk decoraties van de buitengevels, maar ook in de rijke muur- en plafondschilderingen en het houtsnijwerk. 

Het ontwerp is van architect Oscar Leeuw, hierbij ondersteund door zijn broer, beeldhouwer en kunstenaar Henri Leeuw. Henri was verantwoordelijk voor het decoratieprogramma. Het decoratieve in jugendstil is tamelijk uniek voor Nederland. Niet voor niks is Landgoed Mookerheide aangewezen als Rijksmonument. 

Kosten nog moeite werden gespaard om een zeer uitbundig in jugendstil gedecoreerd en van alle gemakken voorzien huis te maken. Ook op de rest van het landgoed is de jugendstil-stijl goed te zien. Zo zijn er de kassen met kenmerken uit die tijd, het parkbos, de monumentale luie trap en de “houten” brug. 

Op dit moment wordt het unieke jugendstil jachtslot gerestaureerd. Daarom gaat de excursie niet naar binnen, maar de excursieboswachter vertelt je alles over de restauratie, de jugendstil op het Landgoed Mookerheide en de natuur op het landgoed. Kortom genoeg ingrediënten voor een boeiende excursie over een waardevol jugendstil-landgoed. 

Aanmelden
Vooraf aanmelden voor de excursies is verplicht, bij een excursie is plaats voor 15 personen mee.
De boswachters geven op Wereld Art Nouveau Dag in totaal vijf excursies. Een excursie duurt ongeveer 2 uur. 
De tijden zijn:
10.00 – 12.00 uur 
11.00 – 13.00 uur 
13.00 – 15.00 uur 
14.00 – 16.00 uur
15.00 – 17.00 uur

We vertrekken vanaf het informatieplein naast de parkeerplaats op Landgoed Mookerheide. 

Tips van de boswachter:

  • Trek stevige schoenen aan
  • Draag kleding die past bij het weer

Wil je meer weten over het complete herstel van Landgoed Mookerheide:
www.natuurmonumenten.nl/projecten/landgoed-jachtslot-de-mookerheide

Door jouw deelname aan deze excursie steun je het behoud van de natuur en cultuurhistorie op Landgoed Mookerheide.

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Art nouveau excursie op Landgoed Mookerheide
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.