De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik organiseert dit jaar een groot historisch themafestival over het reizen tussen Hoorn en Medemblik anno 1926. Alle stoomtrams van het museum en vele gasten – van machines tot groepen in klederdracht – gaan vanaf Hemelvaartsdag vier dagen lang terug in de tijd. Het spektakel is een must voor de fijnproevers, die een totale historische reisbeleving willen meemaken…

Thema-stations
Op vier stations worden diverse historische thema's georganiseerd;
• Hoorn: het ‘hoofdkwartier’ van de stoomtram in al zijn facetten met het werkende seinhuis, voetplaatritten op de stoomlocomotieven, rondleidingen met uitleg over de restauratieprojecten
en … een optreden op het spoor van een ‘Mystery Guest’ onder het motto ‘Klein en groot’.
• Wognum-Nibbixwoud, station onderweg: hier bruist het van de activiteiten voor de jeugd, historische auto's, levende muziek en een koffieconcert tijdens het middaguur. U zult er vele mensen uit grootmoeders tijd ontmoeten.
• Twisk, station op het platteland, met werktuigen op stoomkracht, zoals die vroeger dagelijks op het platteland waren te zien en te horen.
• Medemblik, station aan het water: met de stoombrandspuit op zoek naar de brand en de rondvaarten met stoomschepen vanuit de haven.
Tussen Hoorn en Medemblik rijdt een groot aantal trams en treinen volgens een uitgebreide, maar ook aangepaste dienstregeling. Daarbij kan de bezoeker met één stoomtram alle onderdelen op de stations onderweg bezoeken zonder te moeten wachten op de volgende stoomtram. Naast de collectie van de Museumstoomtram zullen daarbij ook andere historische treinen in actie komen.

Klein en groot
Een bijzondere rol spelen de beide tramlocomotieven 8 van de Haagsche en 18 van de Gooische Stoomtram van het museum. Deze locomotieven met hun bijzondere vierkante vorm waren ooit beeldbepalend in ons land. Tijdens het festival komen deze enige nog rijdende exemplaren in actie, maar dat is niet alles!
Om een bijzondere vergelijking te kunnen maken met deze kleine locomotieven wordt gewerkt aan een optreden van een bijzondere ‘Mystery Guest’ tijdens het festival. Dit ‘ijzeren paard’ zal juist het grootste formaat hebben dat ooit in West-Friesland te zien was…