Tentoonstelling: Romeinen langs de Rijn


-advertentiepositie-



Tentoonstelling: Romeinen langs de Rijn

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Leven langs de Romeinse grens in Nederland

De Rijn als grens
Zon tweeduizend jaar geleden waren de Romeinen de baas in het zuiden van Nederland. De Rijn vormde de noordelijke grens van het Romeinse Rijk: de limes. In de familietentoonstelling Romeinen langs de Rijnontdekt jong en oud hoe het leven langs de grensrivier er in die tijd uitzag.

Niet alleen soldaten
Wie denkt dat langs de Rijn alleen soldaten in forten woonden, heeft het mis. Ook de gezinnen van de soldaten woonden in de forten en de dorpjes eromheen: vrouwen, kinderen en bedienden. Bovendien waren hier handelaren te vinden, en ambachtslieden die zaken deden met het leger.

Het leven van alledag
In de tentoonstelling verken je het leven van alledag langs de grens. Je ziet en hoort verhalen over soldaten en families, bouw- en kookkunsten, spellen en vermaak, verbroedering en ruzies. Ook voor kinderen is er veel te doen en te ontdekken, met spellen door de hele tentoonstelling en een doe-boekje vol opdrachten en hersenkrakers.

Wat kun je zien?
De belangrijkste onderdelen van Romeinen langs de Rijn zijn natuurlijk de archeologische vondsten uit forten en omliggende dorpjes. Het zijn er meer dan driehonderd. Je ziet zwaarden en helmen, maar ook speelgoed, babyflesjes, kinderschoentjes, godenbeeldjes en damessieraden. Persoonlijke bezittingen brengen de Romeinse soldaten dichtbij, zoals bekers met ingekraste soldatennamen en het diploma van een militair.
Gevonden langs de limes
Vrijwel alle voorwerpen in de tentoonstelling zijn gevonden in provincies waar de Romeinse grens doorheen liep: Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Ze zijn opgegraven bij de Romeinse forten en de omliggende dorpen. Vele ervan zijn nu voor het eerst te zien.
Van kostbare grafsteen tot zilveren dolkgordel
Een van de opvallendste objecten is een kostbare grafsteen voor een vrouwelijke bediende. De vrouw heette Salvia Fledimella. Haar voormalige baas liet na haar dood de grafsteen oprichten. Andere bijzonderheden zijn een bronzen ruiterhelm met een adelaarskop, en de vondsten uit het graf van een vermoorde soldaat van Romeinse hulptroepen. Hij is in volledige militaire uitrusting in een waterput terechtgekomen, inclusief zilveren dolk en gordel.

Doe-boekje voor het hele gezin
Speciaal voor families is er een doe-boekje. Door samen te puzzelen en te speuren verkennen jullie het Romeinse grensgebied. Jullie zijn nieuwe inwoners en moeten daarom inburgeren. Iedereen krijgt een Romeinse naam en jullie maken kennis met de taal van de Romeinen (het Latijn) en hun gewoontes. Er is een virtuele vervloekingsput en met een keukenspel probeer je Romeinse recepten uit.
Tijdens deze tentoonstelling kan publiek meekijken bij de restauratie van de Sarcofaag van Simpelveld.
Museum
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Prijzen
Volwassenen (incl. audiotour) 12,50.
Kinderen van 5 t/m 17 jaar (incl. audiotour) 4.
Kinderen tot 5 jaar gratis.
Openingstijden
Dagelijks
10.00 - 17.00 uur

 Bezoek www.romeinen.nl

Tentoonstelling: Romeinen langs de Rijn
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.