Rondreizende expositie Linie van Boven


-advertentiepositie-



Rondreizende expositie Linie van Boven

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De tentoonstelling met 24 prachtige luchtfotos van vestingwerken en sluizen van de Oude Hollandse Waterlinie is van 2 september t/m 12 december 2021 gratis te bezoeken op Fort Nieuwersluis. Voor kinderen is er tevens een leerzame en leuke speurtocht, op te halen aan de bar bij de KoffieKazerne op het fort.

Linie van Boven
In 1672 werd de Nederlandse Republiek door vier buurlanden aangevallen. Om Holland te beschermen werden polders onder water gezet. Deze waterlinie strekte zich uit van Muiden tot voorbij Woudrichem en kreeg later de naam Oude Hollandse Waterlinie. Onder leiding van de Staten van Holland en prins Willem III van Oranje groeide de waterlinie in de zomer van 1672 uit tot een onoverkomelijke waterhindernis.

De Oude Hollandse Waterlinie is vooral goed te bewonderen vanuit de lucht. Met een vogelvluchtperspectief op de waterrijke Hollandse polders kan je je de inundaties (opzettelijk onder water zetten van land) van een waterlinie voorstellen. Je ziet geometrische stervormen van 17-eeuwse vestingsteden, de strategische ligging van sluizen en de diversiteit van het landschap.

Speurtocht voor kids
De expositie is ook leuk voor gezinnen met een educatieve speurtocht langs de doeken; tijdens openingstijden op te halen bij de KoffieKazerne op Fort Nieuwersluis (woensdag t/m zondag, met uitzondering van zaterdag) of te downloaden op linievanboven.nl. Hier zijn ook de antwoorden te vinden en is er meer te lezen over de rol van de locaties vermeld op de doeken rondom het Rampjaar 1672.

Horeca van de KoffieKazerne
Van woensdag tot en met vrijdag en zondag kun je van 10.00 uur - 17.00 uur in de Kazernekeuken van Fort Nieuwersluis terecht voor goede koffie/thee, diverse sappen, heerlijke huisgemaakte taarten & andere zoete lekkernijen en lunch. Bij minder weer kun je gezellig (en warm) binnen zitten en bij mooi weer staan er picknicktafels in het zonnetje. Er zijn vele wandel- en fietsroutes langs Fort Nieuwersluis, dus combineer je bezoek aan het fort met een mooie route. Of bekijk de multimedia experience in de bomvrije kazerne op het fortterrein waar vroeger Bescherming Bevolking zat.

De rondreizende expositie Linie van Boven is ontwikkeld door Stichting Liniebreed Ondernemen met financile steun van de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie van de provincie Zuid-Holland, de provincie Utrecht, gemeente Molenlanden, gemeente Gorinchem en gemeente Stichtse Vecht.

 Bezoek forten.nl

Rondreizende expositie Linie van Boven
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.