1

VR-presentatie Sint Baafskerk




VR-presentatie Sint Baafskerk

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Aardenburg is de oudste stad van Zeeland en ligt in West-Zeeuws-Vlaanderen. Zon 8000 jaar geleden woonden op deze plek al mensen. Tijdens de vele opgravingen zijn vooral overblijfselen uit de Romeinse tijd gevonden. Marcus Didius Julianus bouwde er in 170 zijn Castellum Rodanum. Een deel van het fort is nog zichtbaar, maar de meeste vondsten zijn naar het Museum Aardenburg gebracht.

VR-presentatie in de kerk
Onlangs is in de oudste kerk van Zeeland, de Sint Baafskerk in Aardenburg (Zeeuws-Vlaanderen), een prachtige VR-presentatie gelanceerd. Ir. Danil Pletinckx van Visual Dimension bouwde in zes tijdsopnames, van de 10de tot de 17de eeuw, de virtuele ontwikkeling van deze bijzondere kerk. De kerk werd rond 960 in opdracht van monniken uit Gent opgetrokken binnen de restanten van het Romeinse castellum en is zeer bijzonder qua architectuur (o.a. Scheldegothiek).
Vanwege de rol die de kerk heeft gespeeld in het Rampjaar 1672, is er ook een opname gemaakt van de kerk en de vestingwerken op de dag voor de beroemde Berenning van Aardenburg. Als enige stad in ons land wist Aardenburg op 25 en 26 juni 1672 met slechts weinig inwoners en weinig manschappen een grote Franse troepenmacht buiten de poorten te houden. Onder de inwoners viel niet een dode, in tegenstelling tot de vele slachtoffers onder de Fransen. De gevangengenomen soldaten werden in de kerk opgesloten.

De VR is iedere middag (voorlopig) gratis te bekijken in de Sint Baafskerk, St. Bavostraat 5, tussen 14 en 16 uur. Alleen op maandag en bij kerkdiensten/verhuur gesloten. Check op www.cultuurforumaardenburg.nl

 Bezoek www.cultuurforumaardenburg.nl

VR-presentatie Sint Baafskerk
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.