Vestingmuseum Maastricht (Helpoort)


-advertentiepositie-



Vestingmuseum Maastricht (Helpoort)

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het vestingmuseum is gevestigd in de oudste stadspoort van Nederland. Maastricht is een heel bijzondere vestingstad. In tegenstelling tot andere vestingsteden is niet uitsluitend de vestinggeschiedenis van een bepaalde periode, maar van alle periodes van vestingbouw nog terug te vinden.

Het Vestingmuseum Maastricht is te vinden in de Helpoort, de oudste stadspoort van Nederland, nabij de OLV parking. De ingang van het poortgebouw ligt verscholen op een klein pleintje waar een rode deur toegang geeft tot het Vestingmuseum Maastricht. Bezoekers moeten, net als veel schatdelvers, moeite doen om het daarin gevestigd Vestingmuseum Maastricht te bezoeken. Na de wenteltrap van 1229 in de oostertoren te hebben bestegen kom je op de eerste verdieping waar je op eigentijdse wijze kennis kan maken met de vestinggeschiedenis van de stad. Touchscreens en QR codes helpen je de geschiedenis tot je nemen in het tempo en op de wijze die je zelf kiest.  Speciaal voor kinderen zijn er touchtafels waar ze spelenderwijs de vestinggeschiedenis kunnen verkennen. Natuurlijk is er een Romein en een ridder als getuige van de Romeinse invasie en de middeleeuwen en kunnen zij zich verkleden.

Via de trap van de Westertoren gaat de ontdekkingstocht naar de tweede verdieping waar in een vitrine de resten van een van de paarden uit het paardengraf van Borgharen tentoongesteld zijn. Op deze verdieping krijg je uitleg over de fameuze vesting die Maastricht ooit was, haar geschiedenis, haar functie en ontwikkeling tot aan de opheffing van de vesting in 1867. De wand is bekleed met de verovering van Maastricht van 1632. Hier kunnen de kids zich ook verkleden. Wie wil er nu geen dArtagnan of poortwachter zijn? Ouders kunnen de suppoosten om uitleg vragen of met hen in discussie gaan, zoeken naar vergelijkingen met vroeger. Want: lhistoire se rpte en erfgoed beweegt.


Openingstijden

Zomer: Van Paaszaterdag t/m oktober: dagelijks van 11:00u. tot 16:00u. (maandag gesloten)

Winter: Van november tot Paaszaterdag: Open op vrijdag/zaterdag/zondag van 11:00u. tot 16:00u.

Prijzen
Volwassenen: 3 euro
Kinderen t/m 12 jaar: gratis (onder begeleiding van een volwassene)

 Bezoek vestingmuseummaastricht.nl

Vestingmuseum Maastricht (Helpoort)
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.