Vlinderhof moet koninginnenpage terugbrengen

Corstiaensen en Liebrand willen project binnen drie jaar realiseren

Stichting Naturama Nieuws door

archief oud artikel 31 oktober 2007 Nijmegen, Gelderland Binnen drie jaar moet in Park Lingezegen, een parkachtig gebied in ontwikkeling tussen Arnhem en Nijmegen, een Vlinderkas met inheemse vlindersoorten verschijnen. Het project met naam de Vlinderhof moet er voor zorgen dat de zeldzame koninginnenpage vaker in Nederland te zien is.

Iniatiefnemers van het project zijn beeldend kunstenaar Boudewijn Corstiaensen en bioloog Cyriel Liebrand. Momenteel zijn de voorbereidingen in volle gang. Een ontwerpschets ligt inmiddels al bij de Nijmeegse architect Croonen. Het is de bedoeling dat in 2010 de Vlinderhof in Park Lingezegen open gaat voor bezoekers. Het park zelf moet in 2013 helemaal klaar zijn.

De twee kwamen in mei 2005 op het idee voor de Vlinderhof. "We liepen in de Ooijpolder en zagen daar enkele zeldzame koninginnepages op de dijk. Daar wilden we iets mee doen." Liebrand, betrokken bij de natuur op dijken zorgde ervoor dat de gemeentes andere beplanting neer zetten op de dijken. "Toch wilden we er meer mee doen. Het leek ons daarom een goed idee om inheemse vlinders te gaan kweken."

Kunstzinnig

De Vlinderhof is een kunstzinnig vormgegeven kas waar vlinders gekweekt worden die in Nederland thuishoren, waaronder de zeldzame koninginnenpage. In de lente en zomer worden een aantal gekweekte vlindersoorten losgelaten, aldus Corstiaensen. Ook is er kunst te vinden in de kas. Corstiaensen: "We zetten niet plompverloren een beeld neer, het moet landschappelijk wel passen." Die natuugerelateerde kunst komt vooral in de herfst – en wintermaanden in de kas, wanneer er nauwelijks vlinder te zien zijn.

Scholen

Hoewel iedereen in de vlinderkas welkom is, zijn scholen een belangrijke doelgroep. Door de kas loopt een fietspad, waardoor de kas voor iedereen toegankelijk is. De kas moet het grootste deel van het jaar open gaan voor bezoekers. Alleen in de periode dat de vlinderpoppen uitkomen, gaat de kas tijdelijk dicht.

Koninginnenpages ontmoeten elkaar op heuveltop

Wie een koninginnenpage ziet, heeft geluk. Zo vaak is deze zeldzame vlinder niet in Nederland te zien. In april en mei, maar vooral in juli en augustus is de kans om een koninginnepage tegen te komen het grootst. Wie naar het zuiden des lands afreist maakt bovendien nog meer kans. In Zuid-Limburg zijn enkele populaties te vinden. Dat ze in het heuvelachtige land voorkomen is niet zo vreemd. Koninginnenpages doen aan 'hilltopping': mannetjes en vrouwtjes ontmoeten elkaar op een heuveltop. De Papilio machon, zoals de Latijnse naam luidt, is een van de grotere vlinders in Nederland. De vlinder is te herkennen aan de typische zwart-gele tekening op de bovenzijde. Opvallend zijn eveneens de rode stippen en de twee 'staartjes'. Iets wat bij andere Nederlandse vlinders nauwelijks voorkomt.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-10-31 11:28:25 - 1092