1

Dwingelderveld natter

Staatsbosheer neemt maatregelen tegen verdroging heide

Bezoekerscentrum Dwingelderveld - Nationaal-Park Nieuws door

archief oud artikel 16 november 2007 Dwingeloo, Drenthe Staatsbosbeheer is in nationaal park Dwingelderveld begonnen met maatregelen te nemen tegen verdroging. Door de maatregel hoopt de natuurorganisatie dat zeldzame natuur zich hersteld.

De Drentse heide is eerste van 287 natuurgebieden in Nederland waar ingegrepen wordt. Daarmee wordt veertig procent van de verdroogde natuur natter. Vogels als wulp en veldleeuwerik en planten als zonnedauw en klokjesgentiaan moeten weer in grote getale te zien in het grootste aaneengesloten natte heidegebied in Noorwest-Europa. Veel natuurgebieden  kampen met een te lage grondwaterstand.

Bedreiging

Sinds de jaren '80 vormt verdroging een bedreiging voor de natuur. "Veel natuurgebieden hebben te kampen met een te lage grondwaterstand omdat zij bijvoorbeeld worden ontwaterd via sloten om ondermeer landbouwkundig gebruik mogelijk te maken", aldus Staatsbosbeheer. "Veel planten kunnen een lage grondwaterstand niet overleven, waardoor deze natuurgebieden niet de soortenrijkdom bieden die gewenst is."

Hersteld

Samen met Natuurmonumenten gaat Staatsbosbeheer het probleem aanpakken. In 2015 moeten de grondwaterstanden zijn hersteld. Het minister van landbouw stelt 390 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de natuurgebieden. Al sinds de jaren '80 en '90 wordt er naar een oplossing gezocht. Het plan Taskforce Verdroging moet een einde maken aan de verdroging van Nederlandse natuurgebieden. Veertig procent van de verdroogde natuur wordt daarmee aangepakt. Het Dwingelderveld is het eerste gebied waar maatregelen tegen verdroging genomen worden.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 november 2007 - 978

Activiteiten Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Vanaf volgende week te bezoeken

Vogels en planten kijken in de Bantpolder


Boswachter Hans Gartner neemt je mee op excursie in en rond de Bantpolder. Hans heeft zijn hele leven gewerkt als boswachter en kan als geen ander vertellen over de geschiedenis van het...

Duinsafari op Schiermonnikoog


Tijdens deze struintocht in het duingebied ga je samen met de boswachter op zoek naar sporen van grote n kleine grazers en naar bijzondere bloemen en planten. Hopelijk de grazers zelf ook wel tegen.

Wolvenexcursie Dwingelderveld


Wat weten we eigenlijk van de wolf? Tijdens deze excursie gaan we gn echte wolf zien, maar we gaan wel dieper in op wolven in het algemeen; hoe herken je een wolvenspoor, hoe oud worden ze, hoe...

Beklim de Watertoren in Sint Jansklooster


Vanaf de watertoren in Sint Jansklooster heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden: een waterrijk landschap met een eeuwenoude historie.

Rondleiding door eendenkooi Breukeleveen


Ontdek de geheimen van eendenkooi Breukeleveen!

Vaartocht naar de oudste aalscholverkolonie


Varen door het prachtige landschap van De Wieden om aan land te gaan bij de observatiehut bij de oudste aalscholverkolonie van Nederland.

Koningsdag Excursie - Ontdek de fascinatie van de Oranjes voor de Sint-Pietersberg


Wat bracht het Koningshuis tussen 1842 en 1925 meer dan 5 keer naar Slavante? En waar zetelde zich de aartsvijand van Willem van Oranje?

Rondleiding door eendenkooi Breukeleveen


Ontdek de geheimen van eendenkooi Breukeleveen!

Koningsdagwandeling, genieten van de veelzijdige natuur en de rust in het Zwanenwater


Op zoek naar rust, ruimte en stilte op deze feestelijke dag? En de unieke natuur van het Zwanenwater ontdekken? Ga met de boswachter mee op pad!

Beklim de Watertoren in Sint Jansklooster


Vanaf de watertoren in Sint Jansklooster heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden: een waterrijk landschap met een eeuwenoude historie.

Eendenkooi Schiermonnikoog


Een eendenkooi is van oudsher een oase van rust. Eenden komen er graag een bezoekje brengen. Kom de mooi gerestaureerde eendenkooi bekijken en ga mee met de kooiker die vertelt over zijn oude ambacht.

Wadden experience


Ga mee op de Wadden Experience en doorklief stukken van de Waddenzee en de Noordzee. Beleef de Wadden op een unieke en avontuurlijke manier.

Rondleiding door eendenkooi Breukeleveen


Ontdek de geheimen van eendenkooi Breukeleveen!

Balgexpres op Schiermonnikoog


Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren Texel


Een avontuurlijke wadwandeling over kwelder De Schorren op Texel vol vogels en bijzondere planten.

Robbentocht vanaf Schiermonnikoog


Even op visite bij de zeehonden.We nemen jullie mee het wad op en gaan op bezoek bij deze bijzondere zeedieren.

Vroege vogels wandeling in het Zwanenwater


Geniet in alle rust van ontwakende natuur en vogels in het Zwanenwater. Luister, bewonder en geniet!

Vroege vogels in Smeerling


Het is volop lente en dat merk je aan de vogels.Ze hebben het druk, zoeken verkering, verloven en beloven elkaar trouw voor zover het gaat om hun nageslacht groot te brengen.Dat moet allemaal erg...