Modern Panorama

Virtual 3D panorama in Panorama Mesdag

Panorama Mesdag Redactioneel door

archief oud artikel 4 december 2007 Den Haag, Zuid-Holland Wandelen door een virtuele stad. Het kan in Panorama Mesdag. Het museum laat bezoekers het klassieke geschilderde Panorama van Mesdag vergelijken met dezelfde Scheveningse Skyline, dat gemaakt is door een nieuw computerprogramma. De tentoonstelling 'Personal Panorama' toont bijzondere plekken in Den Haag als driedimensionale kunstwerken en is tot 31 mei te zien.

De schilder Hendrik Willem Mesdag maakte in 1881 zijn bekendste werk: het Panorama. De kunst om zo te schilderen dat de bezoeker denkt dat hij er echt in staat, noemen we vandaag 'virtual reality'. Met behulp van computers kan iedereen zelf een panorama maken, door een speciale camera te gebruiken of verschillende foto's digitaal aan elkaar te plakken. Dat kan al een aantal jaar, maar binnenkort verschijnt er een computerprogramma dat een hele digitale wereld kan maken van foto's. Het programma heet 'Photosynth' en is gemaakt door Microsoft. En wat is een betere plek om zo'n programma voor het eerst aan het publiek te tonen dan in Panorama Mesdag?

De tentoonstelling 'Personal Panorama' krijgt op drie manieren vorm. In de eerste plaats is er een driedimensionale foto-impressie te zien van het Seinpostduin. De bezoeker kan het op die manier vergelijken met het uitzicht dat Mesdag in zijn Panorama vastlegde. Daarnaast zijn er nog meer 3D-opnamen van bijzondere plekken in Den Haag. Tot slot is er een uitgebreide uitleg van de Photosynth-software.

Driedimensionaal

Het concept van Photosynth is dat de kijker een volledig beeld van een bepaalde omgeving krijgt door een serie 'gewone' foto's te gebruiken. Het computerprogramma gebruikt namelijk veel foto's van een plek of een voorwerp en bestudeert dan de overeenkomsten. Alle oneffenheden en onregelmatigheden worden verwijderd en de gelijkenissen worden bewaard. De computer maakt vervolgens van al deze foto's een driedimensionale reconstructie, waardoor je vanuit elke denkbare hoek naar het beeld kunt kijken. Dit filmpje laat zien hoe het werkt:

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-12-03 11:26:21 - 2573