Betaalbaar rondje in de achtbaan

De bijzonderste pretparken en speeltuinen in en om Nederland

Attractieparken en pretparken Redactioneel door
Foto 1. Met het hele gezin gezellig een dagje naar een pretpark, zoals Toverland in Limburg. Foto: Attractiepark Toverland.

5 juni 2022 bijgewerkt: 31 augustus 2023 Toerisme Landelijk Staat er een dagje naar een attractiepark op de planning? Kies je voor een grote attractiereus zoals Duinrell, of hou je het liever klein en ligt Drouwenerzand meer in je straatje? Bekijk dit handige overzicht van alle attractieparken.

De meeste attractieparken en grote speeltuinen zijn in de winter gesloten en van begin april tot eind oktober geopend. DagjeWeg.NL selecteerde in het onderstaande overzicht de meest bijzondere kleine en grote attractieparken. Veel grote pretparken zijn vrij prijzig voor een gezinsuitje, maar in de onderstaande lijst staan ook meerdere betaalbare pretparken voor het hele gezin. Zo is er voor iedereen wat. Enkele betaalbare aanraders zijn Attractiepark de Waarbeek en Attractiepark Drouwenerzand; wat kleinere pretparken waar het hele gezin zich voor een zacht prijsje kan vermaken, ook omdat al het eten en drinken bij de prijs is inbegrepen. En Sprookjeswonderland in Enkhuizen, een kleiner sprookjespark met een magische sfeer.

Grote parken

De Efteling is het grootste en populairste themapark van de Benelux, en één van de oudste themaparken ter wereld. Met het Sprookjesbos, waar de reus Langnek in veler herinnering nog boven de bomen uitsteekt, opende de Efteling zijn deuren. De Efteling is uniek door de bijzondere sfeer, gebaseerd op de ontwerpen van Anton Pieck. Het park is inmiddels een klassieker. Een dag is te kort om van het hele park te genieten. Vandaar dat het ook mogelijk is een poosje in het Efteling Hotel te verblijven. Wat vonden bezoekers?

Het schoolreisje is voor velen de eerste ervaring met Attractiepark Duinrell in Wassenaar. Samen met het Tikibad en de indoor speeltuin zijn de ingrediënten voor een geslaagd bezoek zeker aanwezig! De website van Duinrell biedt een goed overzicht van de aanwezige attracties, zoals de 18 meter hoge glijbaan, de botsbootjes en de kikkerachtbaan. Leuk: je kunt op de site vooraf testen hoe spannend een attractie is en of hij geschikt is voor jou. Wat vonden bezoekers?

Walibi Holland heeft veel spannende attracties, zoals de Goliath; een 46 meter hoge achtbaan. Met de Space Shot laat je je lanceren met een snelheid van 85 kilometer per uur. Adembenemend! Walibi Holland kent daarnaast vijf waterattracties en andere rustige shows en evenementen. Walibi Holland is vooral leuk voor liefhebbers van achtbanen; er zijn er namelijk ontzettend veel. Wat vonden bezoekers?

Attractiepark Slagharen heeft haar wortels in het jaar 1963. Het park werd opgericht als reactie op de opkomst van de automobiel. 'Ponypark Slagharen' werd een begrip in Nederland. Inmiddels zijn de pony's passé, maar heeft het park wel een western tintje behouden.
Het attractiepark kent veel unieke attracties. Vaar mee in de Droomboot of val meters naar beneden in de Free Fall. Geniet ook van een bezoekje aan Aqua Mexicana, één van de grootste waterparken van Nederland. Wat vonden bezoekers?
Avonturenpark Hellendoorn beschikt over meer dan dertig attracties en shows. Er zijn onder meer twee wildwaterbanen, drie achtbanen en een lasergame. Bij mooi weer kom je natuurlijk naar het Aquaventura Slidepark om te zwemmen en te spelen. Hellendoorn is vooral leuk voor gezinnen met wat jongere kinderen (tot twaalf jaar). Wat vonden bezoekers?

Net over de grens in Bottrop-Kirchhellen dompel je jezelf onder in de filmwereld. Op spectaculaire wijze ontdek je hoe films worden gemaakt en ontmoet je bekende televisiehelden in levenden lijve. Movie Park Germany bestaat uit verschillende thema's zoals Hollywood, Wonderland Studios, Streets of New York, NICKLAND en The Old West. Buiten alle filmervaringen om kun je je vermaken in één van de vele attracties die het park rijk is. Wat vonden bezoekers?

De bedoeling was dat er ooit een kernreactor in geplaatst zou worden. Politiek gesteggel voorkwam dat. Zakenman Van der Most zag er brood in en maakte in het Duitse Kalkar een pretpark: Wunderland Kalkar. In een bijzondere ambiance kunnen bezoekers zich vermaken met achtbanen, wildwaterbanen, draaimolens, zweefmolens, een piratenschip, een reuzenrad en nog veel meer. De imposante toren van de 'kerncentrale' wordt door klimmers gebruikt als klimwand. Wat vonden bezoekers?

Het sprookjesachtige pretpark Bobbejaanland barst van de avontuurlijke attracties. Er is keuze voor het hele gezin; alle attracties zijn namelijk ingedeeld in de categorieën 'Intens', 'Matig' en 'Rustig'. Zo weet je vooraf precies waar je aan begint. In 1961 richtte zanger-gitarist Bobbejaan Schoepen Bobbejaanland in Lichtaart op, nu is het park een Europese trekpleister. Wat vonden bezoekers?

Het hele gezin vermaakt zich in Attractiepark Toverland in het Limburgse Sevenum. Omdat het park grotendeels overdekt is, kan het ook goed in de winter bezocht worden. Beleef de boomstammen-wildwaterbaan Backstroke, zwier mee in waterschipschommel Scorpios of stap in de snelste en langste houten achtbaan van de Benelux: Troy! Goed om te weten: de attracties van Toverland zijn goed toegankelijk voor mindervaliden. Wat vonden bezoekers?

Kleinere parken

Leuk aan Attractiepark Drouwenerzand is dat bezoekers voor de toegangsprijs een all-inarrangement krijgen. Eenmaal binnen kun je namelijk onbeperkt eten, drinken en je vermaken in de attracties. Smul van patat, snacks, soep, fruit, koffie, thee, limonade en softijs. Er is een indoor apenkooi, piratenboot, para-jump (deze gaat over de kop!) en de familieachtbaan de Spinning Coaster. Ook voor kleintjes zijn er allerlei attracties. Wat vonden bezoekers?

Een combinatie van een attractiepark en een dierentuin, zo mag het Belgische pretpark Bellewaerde Park gerust genoemd worden. Vanuit spectaculaire attracties als de River Splash, de Boomerang of de Bengal Rapid River kan de bezoeker zo doorlopen naar de olifanten, tijgers en flamingo's. Daarmee is het attractiepark in Ieper een echt familiepark.

Reus Greurt leidt, samen met trollen, heksen en draken, bezoekers rond in Wonderwereld. Het 'durf-je-wel-voelspel', levende reuzespinnen en andere spannende dingen maken Wonderwereld een interessant avontuur voor kinderen. Wat vonden bezoekers?

Het Plaswijckpark is een ideale attractie om met kinderen te bezoeken. Het park is een combinatie van een speeltuin, een dierentuin en een verkeerstuin. Dat maakt het Rotterdamse pretpark perfect voor een schoolreisje of kinderfeestje. Het Plaswijckpark heeft een aantal dieren in huis die je niet gauw in een kinderboerderij zult vinden: van Europese lynxen tot Afrikaanse halfapen. Leuke attracties zijn onder andere de historische carrousel en de kabelbaan. Peddel het water op met de waterfietsen en race met de skelter in het verkeerspark. Wat vonden bezoekers?

Het Speelpark Sprookjeshof is een veelzijdig park. Het bestaat uit een grote indoor en outdoor speeltuin, een sprookjespark en een kinderboerderij. Voor de oudere jeugd zijn er trampolines, een hoge klimberg, airhockey en een spannende shootarena. Naast de reguliere entree kun je in het attractiepark ook allerlei arrangementen voor groepen boeken. Geniet bijvoorbeeld van een dagje in het park met aansluitend een gps-tocht of een moorddiner. Wat vonden bezoekers?

Sprookjesbos Valkenburg is een gezellig attractiepark voor kinderen. Overal komen ze sprookjes tegen, van Doornroosje tot de Bremer Stadsmuzikanten. Schommelen in het grote Schommelschip van Kapitein Haak, rondjes draaien in de Dolle Draaimolen en op de paardenbaan, spelen en ravotten in de speeltuin met waterplaats, op avontuur in de Gevaarlijke Groeve en filmpjes kijken met speciale effecten in de 7D cinema. Er is ook een KidsEscaperoom. Wat vonden bezoekers?

Deltapark Neeltje Jans maakt de geschiedenis van de watersnoodramp van 1953, en het vervolg daarop, levend. Er zijn diverse exposities, films en bezichtigingen van de dam die een indruk geven van de enorme kracht van het water. In het park bevinden zich ook een speelstrand, waterglijbaan, waterspeelplaats, een walvisexpo en een speelplaats. Dit park is daarom geschikt voor jonge en oudere bezoekers. Wat vonden bezoekers?

In Familiepretpark de Waarbeek barst het van de attracties. Er zijn er meer dan veertig! Botsauto's, de Hully Gully en de Rodelbaan wachten op enthousiaste bezoekers. Maak een gaaf ritje in de achtbaan Rupsje Mae, stap aan boord van het schip de Rocking Roger en griezel in het spookhuis Huyze Pelle. Voor de allerkleinsten is er ook genoeg te doen, zoals een speciale - en extra veilige - speeltuin. Eten en drinken kun je gewoon halen zonder te betalen, want dit park is all-inclusive. Wat vonden bezoekers?

Drievliet is een attractiepark vooral voor jonge bezoekers. Drievliet was vroegen een buitenplaats met landschapstuinen. In 1938 werd een theetuin geopend met een paar schommels en wippen. Sindsdien groeide de speeltuin steeds meer en ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een modern attractiepark. Het attractiepark kent vele attracties zoals de achtbaan Formule-X, de hooizolder, de Jungle River, de kopermijn, de Jungle Show, botsauto's, een carrousel en amusementshal en een kleutertuin. Wat vonden bezoekers?

Al wandelend over de kronkelpaadjes van het Rijk der Kabouters ontmoet je ruim tweehonderd kabouters. Nee, deze dwergjes bestaan niet alleen in sprookjes. In het Drentse Eext hebben de kabouters een echt thuis gevonden. Het park is vooral leuk voor kinderen tot acht jaar. Wandel over kronkelpaadjes tussen de kabouters en kom onderweg allerlei verhaaltjes, gedichtjes en leuke feiten tegen. In het bos kunnen bezoekers ook skelteren en kaboutergolf spelen. Wat vonden bezoekers?

Park Tivoli is een amusement park voor kinderen van twee tot en met ongeveer tien jaar. Stap in de achtbaan, minibotsauto's of het minireuzenrad of probeer de skelters en trampolines uit. Er zijn meer dan dertig attracties en speeltoestellen. Er is ook een binnenspeeltuin, een griezelbos en een waterdorpje. Handig: gedeeltes van het park zijn overdekt. Wat vonden bezoekers?

Alle speeltoestellen die je maar kunt bedenken zijn te vinden in Linnaeushof. Je vindt er waterfietsen, kabelbanen, glijbanen, een monorail, een springkussen en nog veel meer. Wie durft er door de lucht over het water te vliegen met de kabelbaan? En probeer maar eens te fietsen op een hobbelfiets of een salto te maken op de trampolines. Er is hier ontzettend veel te doen: de speeltuin heeft namelijk meer dan driehonderd attracties. Wat vonden bezoekers?

De naam Julianatoren is afkomstig van de oude toren die in 1910 werd gebouwd. Julianatoren is de geboorteplaats van Jul de Muis en zijn broertjes en zusjes. Die lopen ook door het park. Het park beschikt over meer dan 60 attracties. Er hoeft alleen een entreeprijs betaald te worden, de toegang tot alle attracties en shows is daarna gratis. Maak een duizelingwekkende rit in Jul's Rollerskates, sta oog in oog met echte dinosaurussen en trotseer woeste golven in de Draaiende Piraat. Wat vonden bezoekers?

Verscholen in de bossen van Gaasterland ligt Sybrandy's Speelpark. Kinderen van drie tot dertien jaar vermaken zich hier opperbest in meer dan veertig attracties. Vlieg door de lucht in de Komeet en de SkyDive of wordt het water in gelanceerd met de Nautic Jet. Ook is er een autobaan op een hoogte van circa vijf meter en kunnen de kinderen griezelen in het spookhuis. Na al die spanning en sensatie kun je op het grote terras even bijkomen met een lekker frietje of een ijsje. Voor de allerkleinsten is er een aparte speelhoek. Wat vonden bezoekers?

Parken voor kinderen

KidZcity is een grote indoor speel- en attractiestad die meer dan vijfduizend vierkante meter beslaat. Een heerlijke speelhaven voor kinderen tot twaalf jaar. Klauter en klim naar hartenlust in het reusachtige klimkasteel of vuur kanonnen af in de Timekeeper. Je kunt hier binnen en buiten spelen. Wat vonden bezoekers?
Plopsaland De Panne is vernoemd naar de beroemde Kabouter Plop. Het park is gebouwd rond de bekende figuren uit de Studio 100 tv-programma's: kabouter Plop, Samson en Marie, Piet Piraat en K3. Voor de groten zijn er spannende rollercoasters zoals de spectaculaire Ride to Happiness, voor de kleintjes lieve draaimolens, waterspelen en de Ketnet-zone. Er zijn dagelijks shows met kinderhelden als Mega Mindy, Kabouter Klus en Samson en Mary. Wat vonden bezoekers?
Nabij de beroemde watervallen van Coo ligt Plopsa Coo. Net als Plopsaland De Panne is ook dit attractiepark eigendom van Studio 100. Het park is omringd door de watervallen en er zijn allerlei attracties te vinden. Ga in de Bobslee, trotseer de Maya Splash en speel leuke spelletjes zoals eendjes vissen. Ook zijn er shows met Studio 100 karakters. Wat vonden bezoekers?
Plopsa Indoor in het Belgische Hasselt is net als Plopsaland De Panne en Plopsa Coo eigendom van Studio 100. Het verschil met de andere twee parken is dat Plopsa Indoor een binnenactiviteit is. Wie wil kennismaken met Bumba en Kabouter Plop en zijn vrienden en vriendinnen is hier aan het juiste adres! De beroemde figuren beklimmen regelmatig het podium van het amfitheater. Ook zijn er allerlei speeltoestellen en kermisattracties. Wat vonden bezoekers?
Speelland Beekse Bergen bestaat uit brede zandstranden en een grote speeltuin. Kinderen vermaken zich op de glijbanen, schommels en trampolines. Hier heb je geen botsauto's, maar botsbootjes. En waterfietsen wordt een stuk leuker als je waterfiets een prachtige zwaan is. Bij mooi weer is het genieten van strand en waterglijbanen, waaronder de supersnelle Aquashuttle! Wat vonden bezoekers?
Play City Scherpenhof is een overdekte speeltuin voor kinderen tot en met twaalf jaar. De Scherpenhof heeft meerdere verdiepingen met allerlei speeltoestellen. Er zijn glijbanen in alle soorten en maten, een ballenbad, apenbruggen, rodelbanen en balkanonnen. Voor de kleintjes is er een soft playhoek alleen voor hen. Ouders relaxen in de snackcorner, waar vandaan ze hun kroost goed in de gaten kunnen houden.
Speelpark Oud Valkeveen heeft een grote speelweide, een theater en zelfs een eigen strand aan het Gooimeer met voldoende plekken om te genieten van de zon en de natuur. Zoef van de megaglijbaan, klauter op de klimvulkaan en vlieg door de bochten van de Drakenbaan en de Vliegende Valk, twee leuke achtbanen. Het park is deels overdekt, dus zelfs als het niet zulk mooi weer is kun je toch spelen. Er is ook een bioscoop waar kinderfilms draaien. Wat vonden bezoekers?
Het Land van Jan Klaassen is een ouderwets gezellig speelparadijs in de Achterhoek. Het speelpark zit vol nostalgische speeltoestellen die altijd geliefd zijn onder kleine kids, zoals glijbanen, springkussens en klimhuisjes. En bij de poppenkastshow van Jan Klaassen zitten ze muisstil te genieten - en de ouders stiekem ook. Wat vonden bezoekers?
De Avontura speelparadjizen zijn grote indoor speelparadijzen voor kinderen tot twaalf jaar. Hier draait het maar om één ding: speelplezier! Kinderen klimmen, klauteren en glijden erop los, terwijl er rustige speelpleinen zijn voor de allerkleinsten. Ballenbakken, grote bouwstenen, springvulkanen: Avontura heeft het allemaal. Bij de horeca kunnen de ouders genieten van wat te eten en te drinken terwijl ze hun kinderen in de gaten houden.
Familiepark DippieDoe, daar wil iedereen naartoe! Zowel grote kinderen (tot twaalf jaar) als de allerkleinsten hebben hier een leuke dag. Maak een rondje in de achtbaan Tyfoon of zwier lekker rond in de zweefmolen. DippieDoe is een leuk indoor en outdoor speelpark met een kinderkermis. Voor zowel de groten als de allerkleinsten is er wel wat te doen. Er is een zweefmolen, een ballenbak, een piratentoren, een verkeerstuin en nog veel meer. De botsauto's, kinderachtbaan en klimmuur zijn ook voor oudere kinderen heel leuk. In verhouding tot grotere pretparken is DippieDoe goedkoop en daardoor een betaalbaar uitstapje voor het hele gezin. Wat vonden bezoekers?
Jimmy's indoor Speelparadijs ligt naast de indoor kartbaan Race Planet in Amsterdam. Vooral leuk voor kinderen tot en met twaalf jaar. De kids kunnen zich onder meer uitleven met skelters, driewielers en elektrische Formule 1-wagens. Ook de enorme glijbaan en het grote klimtoestel zorgen voor veel plezier. En wat dacht je van rolschaatsen? Dat kan gratis op de rolschaatsbaan van de buren: Race Planet. Lekker rondjes draaien op muziek. Oudere kinderen vertonen hier hun pirouettes en andere kunsten, gaan racen op de kartbaan van Race Planet, lasergamen en zingen bij de karaoke. Of ga met het hele gezin een potje bowlen.
Speel een potje minigolf, bouw een eigen hut, ga waterfietsen of breng een bezoekje aan Binky's huis in Kinderparadijs en speelboerderij Binky. Daar kom je Binky zelf, de mascotte van kinderparadijs, vast tegen. Maar ook echte dieren leven hier, onder andere alpaca's, cavia's, geitjes, konijnen en pony's. Volg het verborgen junglepad, spring op de airtrampoline en probeer droog te blijven op het spannende waterparcours. Of juist niet, natuurlijk. Wat vonden bezoekers?
In het hart van BillyBird Park vind je een prachtig strandbad met daaromheen diverse binnen- en buitenattracties, zoals een achtbaan, de bootjesglijbaan Splash en een enorme binnenspeeltuin. Als het regent is er de enorme binnenspeeltuin Zeeroversland, waar alles draait om piraten. Speciaal voor jongere kinderen is er buiten een speelgebied dat is afgeschermd van het water: Kinderland. Wat vonden bezoekers?
Sprookjespark Sprookjeswonderland is een kleinschalig park en ideaal voor gezinnen of grootouders met kleine kinderen. Gluur binnen bij de huisjes van het kabouterdorp. De bakker rolt zijn deeg en dokter Struikelbaard houdt spreekuur voor zijn patiënten. In het Sprookjesbos ontmoeten bezoekers veel bekende sprookjesfiguren. Van Hans en Grietje tot Sneeuwwitje en Klein Duimpje: ze zijn er allemaal! Daarnaast kunnen de kinderen een heus kasteel beklimmen, spelen in de sprookjesachtige speeltuin en kennis maken met de dieren van de kinderboerderij. Hier willen ze niet meer weg! Wat vonden bezoekers?

Bekijk meer attractieparken en speeltuinen op DagjeWeg.NL.
Foto 2. Leuk voor de kids: attractiepark Drouwenerzand. Foto: Attractiepark Drouwenerzand.
Foto 3. Voordelig met z'n allen in de achtbaan! Foto: Familiepark DippieDoe.
Foto 4. Als het mooi weer is is het strandbad dé plek om te waterfietsen en te zwemmen. Foto: BillyBird Park.

Laatst gewijzigd: 2023-08-31 18:33:10 · Gepubliceerd: 2008-03-07 15:00:33 - 71975