Tropische vlinderpracht in kille Noordoostpolder

Orchideeënhoeve heeft sinds april de Nederlands grootste vlindertuin

Vlinder Vallei - De Orchideeënhoeve Redactioneel door

archief oud artikel 21 april 2008 Luttelgeest, Flevoland REPORTAGE - Wie de Vlinder Vallei van De Orchideeënhoeve in Luttelgeest bezoekt, ontkomt niet aan de kleurrijke fladderaars. De redactie van DagjeWeg.NL nam een kijkje in 's Nederlands grootste vlindertuin.

Het is uitkijken geblazen in de Vlinder Vallei. Eén stap verkeerd of je verplettert een kleurrijke vlinder onder je voet. Het is een veeg teken. Honderden, zo niet duizenden vlinders fladderen door de 1500 vierkante meter grote kas. Daarmee is de tuin meteen de grootste die in Nederland te vinden is.

Vernieuwend

De gloednieuwe vlindertuin is onderdeel van de Orchideeënhoeve in Luttelgeest. Begin april 2008 ging de tuin open voor het publiek. "Nee, het voornaamste doel is niet om mensen bewust te maken van de schoonheid van de natuur. Dat mensen daarvan bewust worden, is mooi meegenomen." De Vlinder Vallei is er vooral op gericht om voldoende toeristen te blijven ontvangen, blijkt uit de woorden van Thomas Maarssen, die samen met zijn broer Jeroen Maarssen eigenaar is van het kassencomplex in de Noordoostpolder. "Het moet voor de bezoekers aantrekkelijk blijven om hier te komen. Onze nieuwe vlindertuin is vernieuwend. Na drie tuinen met orchideeën wilden we eens iets anders."

Droom

Dat ‘anders' werd een vlindertuin. Een idee dat eigenlijk al heel lang in de ijskast lag. Toen vader Maarssen, oprichter van het familiebedrijf, in 1984 bij de opening van de vlindertuin van Dierenpark Emmen was, ontstond zijn droom om ooit ook een tuin met vlinders te maken. Een gebrek aan kennis en geld hielden dat plan tegen. Tot het voorjaar van 2008. Na een jarenlange voorbereiding is de tuin klaar.

Voorbereiding

Een vlindertuin maken is geen eenvoudige zaak merkte de ondernemer. "Het is duur, goede kennis is noodzakelijk en vind maar eens iemand die die kennis heeft." Om die redenen was er flink wat voorbereiding nodig, zegt Maarssen. Eerst gingen de broers op bezoek bij toekomstige collega's in Duitsland, Frankrijk en Nederland om kennis over hun nieuwe idee op te doen. "Ook ben ik samen met mijn broer en een bioloog naar Costa Rica gereisd om te kijken welk klimaat er was en welke soorten er rond vliegen."

Verrast

Maarssen senior mag gerust trots zijn op het resultaat van zijn twee zoons. Wie de Vlinder Vallei binnenstapt, komt een totaal andere wereld binnen dan buiten de kas. Vlinders te over. Vlinders in alle kleuren van de regenboog wervelen door het luchtruim. "We hebben gemerkt dat mensen bij binnenkomt meestal eerst een tijdje stilstaan. Overweldigend vinden ze de vlinderpracht", licht Maarssen junior toe. Alsof het afgesproken is, voegen enkele bezoekers die de deur binnenkomen de daad bij het woord. "Zie je wijzende vrouw daar", wijst hij naar enkele bezoekers die net de drempel over stappen. "Zo reageren de meeste bezoekers. Heel verrast over de schoonheid van de vlinders."

Kweek

Die vlinders komen rechtstreeks uit Zuid-Amerika. "Of dat milieuvriendelijk is? Jawel, hoor. Zeventig procent van de vlinders die hier vliegen, wordt in Costa Rica door de lokale bevolking gekweekt. Gewoon in hun tuintje. De rest komt bij een kweker uit Engeland vandaan", vertelt de eigenaar van de vlindertuin. "Als poppen komen ze hierheen. In een speciale kast laten we de vlinders groeien tot ze kunnen vliegen. Daarna worden ze losgelaten in de kas."

Uniek

Er vliegen ruim 55 soorten rond in zijn Vlinder Vallei, zegt Maarssen. "Van zeldzame of schaarse soorten kun je eigenlijk niet spreken. De vlinders worden immers gekweekt." De ondernemer vindt ze allemaal bijzonder. "Maar als ik er dan toch eentje moet kiezen, doe mij dan maar de Blauwe Morpho. Een blauwe, grote vlinder." Uniek is volgens Maarssen dat bezoekers een wandelingetje kunnen maken in de tuin. "In andere tuinen kun je een rondje lopen en dat is het. Hier kun je zelf je route bepalen." Een grindpad in de vorm van een acht leidt de bezoekers langs de mooiste vlinders. Het grootste gedeelte van de tuin is bovendien toegankelijk voor rolstoelers. Een steil rotspad is alleen te bewandelen voor mensen die goed ter been zijn. Het moet herinneren aan natuurlijke leefomgeving van de vlinders in Zuid-Amerika. "Het lijkt zo net op de bossen in Costa Rica met al die orchideeën, beekjes en vlinders."

Vlinders in je buik

Trouwlustige stelletje die de vlinders in hun buik hebben, kunnen ook trouwen tussen de magnifieke, fleurige vlinders. Een soort grot biedt daar de gelegenheid voor. Onlangs trouwde het eerste stelletje. Het zal daar niet bij blijven, zegt Maarssen. "We hebben inmiddels al behoorlijk wat aanvragen binnen. Mensen vinden het leuk om op een aparte locatie te trouwen."

Laatst gewijzigd: 2022-01-20 11:32:35 · Gepubliceerd: 2008-04-17 14:15:29 - 21314