1

Hunebedkamer is geen graf

Hoteleigenaar Marc van Kempen bedenkt hotelkamer met hunebed als thema

Hunebedbouwerskamer---Best-Western-Stadskanaal Redactioneel door

22 april 2008 bijgewerkt: 15 januari 2021 Stadskanaal, Groningen REPORTAGE – Drenthe mag dan bekend staan om de hunebedden, Groningen heeft een Hunebedbouwerskamer. Marc van Kempen, directeur van Het Best Western Hotel in Stadskanaal, bedacht hem met zijn gasten. "Het was de kunst om de luxe van een viersterrenhotel te bieden, maar wel de stijl te hanteren die herinneringen op zou roepen aan de prehistorie."

De voormalige hunebedbouwers zullen ongetwijfeld jaloers geweest zijn op de Hunebedbouwerskamer. Zij het dat ze de tv en minibar in hun tijd niet hadden. De moderne inrichting van het centrum Stadskanaal staat in schril contrast met de Groningse kamer. Wordt buiten het stadsbeeld bepaald door een modern winkelcentrum, parkeerplaatsen en torenhoge gebouwen, binnen ruikt de sfeer naar lang vervlogen tijden. Figuurlijk dan. De leren deuren, drie stoelen en een tafel van boomstammen en heus opgezet wild zwijn moeten bezoekers het idee geven terug te keren in de prehistorie.

Zwijn

"Iemand is wel eens vreselijk geschrokken van het wilde zwijn", zegt Marc van Kempen, eigenaar en directeur van het Best Western Hotel. "Een vrouw die in het donker de kamer binnenging zag het opgezette dier niet staan." Ook een andere anekdote herinnert de 34-jarige ondernemer zich nog. "Ik heb ook wel eens gasten gehad die klaagden dat ze uit bed gevallen waren." Dat zijn uitzonderingen, het merendeel van de gasten is echter positief over de kamer, zegt de hoteleigenaar.

Hunebedden

Themakamers waren voor Van Kempen gesneden koek. De hotelketens in Zwitserland en Amsterdam waar hij enkele jaren geleden werkte, bezaten ze ook. Toen de ondernemer in 2007 het Best Westernhotel in Stadskanaal kocht, bedacht hij direct deze themakamer. "Logisch, op een steenworp afstand van het hotel liggen de Drentse hunebedden. Nergens in Nederland was nog een hunebedkamer te vinden."

Boomstammen

In het Best Western Hotel inmiddels wel. Bij de lift hangt een gefolied A4'tje: 'Hunbedbouwerskamer op aanvraag te bezichtigen. Haal de sleutel af bij de balie'. Een zoevende tocht - lopen kan ook - naar de derde verdieping brengt de gast naar de Nederlands enige hotelkamer met hunebedden als thema. "De bank en stoeltjes van boomstammen zijn door een bevriende boswachter gemaakt", licht Van Kempen toe. Om de rest van de Hunbedbouwerskamer in te richten zocht de hoteleigenaar hulp bij het Hunebedcentrum in het zo'n tien kilometer nabij gelegen Drentse dorp Borger. Maar het publiek kreeg de grootste stem. Van Kempen schreef een prijsvraag uit hoe zijn gasten de kamer wilden inrichten, met als beloning een overnachting in de kamer zelf. Reacties waren er te over, herinnert de ondernemer zich. "In korte tijd kwamen 33 inzendingen binnen, waaronder een hele rits tekeningen van een complete schoolklas. Uit de twee beste inzendingen hebben we een winnaar gekozen die het meest realistische beeld schetste."

Wastobbe

In zes weken tijd werd de kamer omgetoverd tot een hotelkamer waar een hunbedbouwer stikjaloers op zou zijn. "Het was de kunst om de luxe van een viersterrenhotel te bieden, maar wel de stijl te hanteren die herinneringen op zou roepen aan de prehistorie. We hebben bijvoorbeeld geen wastobbe neergezet, maar een gewone badkamer gemaakt. Ook tv en minibar zijn in de kamer te vinden."

Brandschoon

Wie echter verwacht in een hunebed terecht te komen, heeft het mis. Hoewel de ‘keien' een beetje plastic-achtig aan doen, krijgt de bezoeker toch wel een beetje het gevoel in de prehistorie te zijn beland. De fotowanden met bossen en heuvels en de al eerder genoemde voorwerpen wekken dat gevoel wel op. Hoewel een replica van een hunebedbouwer ook niet in de kamer misstaan had. Bezoekers mogen maar wat blij zijn dat Van Kempen niet koos voor dezelfde wasmethode als de hunebedbouwers: de hagelwitte badkamer, met bad en een dubbele wastafel, is gelukkig brandschoon.

Geen graf

Een echte grafkamer is de hotelkamer dan ook niet. "Om in een graf te overnachten vonden we een veel te luguber idee", erkent ook Van Kempen. Om te voorkomen dat mensen het gevoel krijgen in een graf te slapen, besloot de hoteleigenaar zijn bijzondere kamer dan ook niet dat opschrift mee te geven. Daarom gaat de kamer door het leven als Hunebedbouwerskamer. "Niet iedereen vindt het aantrekkelijk om in een graf te slapen. Ook trekt het een 'bepaald' publiek aan", doelt Van Kempen op de Gothic-scene. "Dat wilde ik niet. Iedereen moet zich in dit hotel thuis voelen."

Laatst gewijzigd: 2021-01-15 12:10:47 · Gepubliceerd: 22 april 2008 - 11418