1

Breda's Museum brengt collectie op orde

Brandweerpomp uit 1893 is inventarisstuk nummer 1

Breda's Museum Nieuws door

archief oud artikel 13 december 2007 Breda, Noord-Brabant Het Breda's Museum is begonnen met het digitaliseren van de museumcollectie. Alle voorwerpen worden gefotografeerd, beschreven en gecategoriseerd. "Het is elke keer weer spannend."

Inventarisstuk nummer 1, ST 1 getiteld, is inmiddels bekend, meldt het Brabantse museum. Het betreft een zogenaamde zuig-perspomp die de brandweer van Breda tot 1893 gebruikte. Het stuk brandweergereedschap is de eerste in een lange reeks van ruim 85.000 collectiestukken van het Breda's Museum die in kaart wordt gebracht.

Diefstal

Het museum bekijkt de voorwerpen, samen met een extern bureau, stuk voor stuk. Alle collectiestukken worden opnieuw onderzocht en waar nodig gerestaureerd. Alle museumstukken worden gefotografeerd, gecategoriseerd en de beschrijvingen vernieuwd. "Het is elke keer weer spannend", zegt het Brabantse museum. "Telkens vinden we weer objecten waarvan het museum het bestaan min of meer 'vergeten' was." Het Breda's Museum hoopt door de digitalisering van haar collectie het overzicht weer terug krijgen. Bovendien neemt het museum zo voorzorgsmaatregelen tegen diefstal en beschadiging.

Subsidie

Het Breda's Museum is de komende drie jaar bezig met het project. Daarvoor krijgt het een subsidie van 90.000 euro. De rest van de kosten – zo'n 60.000 euro - betaalt het museum uit eigen zak.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 december 2007 - 518