Anders kijken naar de jaren '40

Noordbrabants Museum komt met een nieuwe tentoonstelling

Bezoek het Noordbrabants Museum Nieuws door

archief oud artikel 11 september 2008 Den Bosch, Noord-Brabant Na het succes van de tentoonstellingen over de jaren '50 en jaren '70 is het Noordbrabants Museum tentoonstellingen over decennia nog niet zat. Dit maal worden de roerige, maar toch ook gewone jaren '40 belicht. Maar wat is er zo gewoon aan de jaren '40?

Wanneer mensen gevraagd wordt naar de jaren ’40 komt al snel de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw van Nederland ter sprake. Ondanks dat dit een bewogen periode was, wil het Noordbrabants Museum met de tentoonstelling Gewoon de jaren ’40 een andere kant van deze tijd belichten. 'Geschiedenis is meer dan politiek en oorlog', zegt projectleider Pascal Viskil. 'Door de grote gebeurtenissen uit de jaren ’40 is het dagelijks leven van de mens naar de achtergrond gedrukt. Wij willen met deze tentoonstelling de kant van het leven van onze ouders en (over)grootouders laten zien. Door middel van foto’s en korte filmpjes laten we zien dat het dagelijks leven gewoon doorging.'

Ander jasje

In tegenstelling tot de andere decenniumtentoonstellingen wordt er alleen gebruik gemaakt van beeldmateriaal voor deze tentoonstelling. 'We wilden het anders doen', vertelt Pascal Viskil. 'Fotografie is een erg spannend medium. Vooral omdat je gelijk een toeschouwer wordt van het schouwspel. We geven door onder andere de teksten de foto's een historische dimensie. Dit maakt de tentoonstelling historisch in plaats van cultuurhistorisch zoals voorgaande tentoonstellingen.' De tentoonstelling is opgedeeld in zes verschillende thema's: voeding, kleding, werk, op straat, vervoer en vrije tijd. Hans Aarsman, bekend van onder andere zijn rubriek in de Volkskrant, heeft per thema een foto gepakt en zijn bevindingen voor deze tentoonstelling opgeschreven. ‘Zo willen we de bezoeker aansporen ook op een andere manier naar de foto's te kijken', aldus Pascal Viskil.

Eye-opener

De tentoonstelling is voor iedereen interessant om te bezoeken. ‘Het is leerzaam voor jongeren, omdat ze hierdoor een ander beeld krijgen van de jaren '40 dan het eenzijdige beeld dat schoolboeken soms geven', vertelt Pascal Viskil. ‘Maar ook voor de mensen die in deze periode zijn geboren en opgegroeid is het een leuke tentoonstelling. Ze kunnen bijvoorbeeld herinneringen ophalen.' Voor de groep mensen die overblijft zal de tentoonstelling vooral een eye-opener zijn, denkt Pascal Viskil. ‘Eigenlijk zijn de jaren '40 nog helemaal niet zo lang geleden. Het is daarom moeilijke voor te stellen dat er in die tijd vrouwen de was nog deden in een rivier op maandag of dat men nog geen televisie of koelkast had. De ontwikkelingen zijn daarna zo snel gegaan.'

Interesse?

Bent u geïnteresseerd geraakt in deze unieke tentoonstelling? Dan kunt u van 20 september 2008 tot en met 4 januari 2009 het Noordbrabants Museum een bezoekje brengen. Laat u een dagje meenemen naar de jaren '40 en misschien verandert u beeld wel over deze roerige tijd.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-09-11 12:00:46 - 1997