Hertog Jan kan er wat van

Rondleiding door brouwerij Hertog Jan is leerzaam, leuk en lekker

Bezoek Hertog Jan Redactioneel door

archief oud artikel 21 mei 2009 Arcen, Limburg Het heerlijke bier dat uit de brouwerij in Arcen komt, heeft geen reclame nodig. Heel Nederland drinkt het en het werd vorig jaar nog uitgeroepen tot best gewaardeerde pilsmerk. Dat verbaast u wellicht niet, maar wat u misschien niet weet, is dat u de brouwerij van Hertog-Jan kunt bezoeken. Een aantal keer per dag krijgen groepen bezoekers een rondleiding door de kleine brouwerij. Zo'n bezoek is leerzaam, lekker en leuk.

Tientallen bezoekers van DagjeWeg.NL hebben de brouwerij al bezocht en allemaal zijn ze laaiend enthousiast. "Zéker een aanrader als u in de buurt bent", schrijft één van hen. De bezoekers en redactie van deze website beoordeelden de rondleiding door de brouwerij met een glansrijke tweede plaats in de verkiezing van het Beste Uitstapje van 2009.

De één vindt het lekker, de ander knijpt zijn neus dicht. Vlak buiten het dorpje Arcen staat de brouwerij van Hertog Jan. Op het parkeerterrein ruik je een indringende geur, waarvan je later - tijdens de rondleiding - leert dat het de geur van mout is.
Een groep van ongeveer twintig mensen staat al bij de receptie van de brouwerij te wachten op een rondleiding. Het zijn allerlei verschillende mensen: ouderen, kinderen, verliefde stelletjes en een groepje vriendinnen.

De perfectie van Hertog Jan

Neem alvast een voorproefje met de telvisiereclame van Hertog Jan.

Trippeltje

Iedereen krijgt een consumptiemuntje en een papieren beker. Gids Peter - enthousiaste man met een luide stem en een prettige Limburgse tongval - heet de groep hartelijk welkom en loodst iedereen naar de eerste ruimte. Daar vertelt hij over water, hop en mout (gekiemde gerst): de ingrediënten van bier. "Jullie lusten allemaal bier?", veronderstelt Peter. De meeste bezoekers knikken hevig, maar één vrouw komt er eerlijk voor uit dat ze geen bier lust. "Dan heb ik met u nog een appeltje te schillen, mevrouw", grapt Peter. De groep lacht en Peter gaat weer - serieus - verder met zijn betoog. "U bedoelt misschien dat u geen pils lust, maar er zijn heel veel soorten bier. Pils is wel altijd bier, maar bier hoeft nog niet per se pils te zijn." Een klein meisje dat helemaal vooraan staat, kijkt vragend. Peter richt zicht tot haar en somt razendsnel allerlei soorten bier op. "Kijk... je hebt bijvoorbeeld een dubbele, een trippeltje, een abdijbiertje voor mijn part, of een lentebiertje, of blondbier, of een herfstbok... of..." Het meisje lacht en de groep ook.

Acteur/directeur

Als iedereen aan de grondstoffen heeft geroken, komen we via een opstapje ("pas op jullie hoofden") in een ruimte met vier grote koperen ketels. "Dit kun je zien als de keuken van de brouwerij", zegt Peter. Hij legt uit hoe het troebele beslag van ketel naar ketel verhuist, totdat het op bier begint te lijken. 'Jong bier' heet dat, leert Peter. Tussendoor komt de vriendelijke gids nog met een aardige anekdote. "Kennen jullie de televisiereclame van Hertog-Jan? De mensen die je daarin zag, waren geen van allen acteur: het zijn gewoon de mensen die hier werken. Sterker nog; die man die die deurmat rechtlegt, dat is geen acteur, maar de directeur!" De groep lacht. "En als jullie door dat raam naar buiten kijken, dan kun je hem zien", voegt Peter er nog aan toe. En ja hoor: daar staat de acteur/directeur onkruid te wieden. Twee bezoekers stoten elkaar aan. "Waar vind je nou zo'n bedrijf?", fluisteren ze. De sfeer zit er goed in.

Proeven

Een filmpje legt uit hoe het gistingsproces in zijn werk gaat. Terwijl de groep naar de volgende ruimte - de bottelarij - loopt, staat Peter met zijn hand op het kraantje van een groot vat. Alle bezoekers die dat willen, mogen hun bekertje bijhouden en proeven van het 'jonge bier'. "De alcohol zit daar al in, maar de smaak laat nog even op zich wachten", zegt Peter tegen bezoekers die angstvallig aan het bekertje ruiken.

Nasmaak

De rondleiding eindigt in de kelder, tussen honderden stoffige flessen Hertog-Jan Prestige. Met een feestelijk gebaar maakt Peter één van de flessen open en schenkt de papieren bekertjes vol. "Wilt u het toch niet eens proberen?", vraagt Peter aan de vrouw die geen bier lustte. Ze schudt pertinent haar hoofd. Als de gids voorbij is gelopen, vraagt de vrouw stilletjes aan haar man: mag ik misschien toch even aan jouw beker ruiken? Dat mag. Het stinkt, vindt ze. Jammer dat ze de fijne smaak van het goede bier moet missen. Gelukkig heeft zij wel, net als alle andere bezoekers, erg genoten van de rondleiding.
Aan de overkant van de weg staat een café waar de consumptiemuntjes mogen worden ingeruild tegen een vers glas bier, dat via een lange buis rechtstreeks uit de brouwerij komt. Een heerlijke nasmaak aan een fantastisch uitje.

Laatst gewijzigd: 2018-10-10 09:18:30 · Gepubliceerd: 21 mei 2009 - 7841